// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jean-Pierre Gibrat: Matteo. Bind 1; Første epoke (1914-15)
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Tegneserie

Jean-Pierre Gibrat: Matteo. Bind 1; Første epoke (1914-15)

Skrevet af den 10. maj 2022 – 06:51Ingen kommentarer

Tegneserieforfatteren Gibrat har udgivet to værker på dansk allerede (Kragens flugt fra 2005 og Besat af begær i 1998), og nu har vi første bind af hans stort anlagte historie om Matteo, som vi kommer til at følge i første halvdel af det 20. århundrede – de blodige og dramatiske år, der forandrede Europa så voldsomt. Forhåbentlig udgiver Fahrenheit alle seks bind, for det er stor tegneseriekunst.

Matteo er hovedpersonen, og han befinder sig i Frankrig ved 1. verdenskrigs udbrud. Han er søn af spansk anarkist og pacifist og deler derfor ikke den krigsbegejstring, der fejer gennem Frankrig. Han tror ikke på, at krigen er hurtigt overstået, og han tror slet ikke på, at våben og drab er løsningen på tidens udfordringer. Men det er svært at være ung mand, der bliver hjemme, når de jævnaldrende drager til fronten. Og det bliver ikke lettere, da hans hjertes udkårne, den skønne Juliette, ser ned på ham. Rivalen, rigmandssønnen Guillaume, er draget afsted og skriver smægtende breve til Juliette. Det kan Matteo selvfølgelig ikke have siddende på sig, så han fortrænger sin skepsis og politiske holdning for at slutte sig til de kæmpende.

Hans betænkeligheder ved krigsførelse er velbegrundede. Han havner i det rene slagtehus, men overlever, idet han såres og fragtes væk fra krigshelvedet. Tingene flasker sig dog ikke for ham, og truslen om at blive sendt tilbage til fronten stiller ham over for et afgørende dilemma; desertere eller risikere livet endnu en gang?

Historien er velfortalt, og der er gjort noget ud af det sproglige som i denne passage, hvor soldaterne lider og hundefryser i skyttegravene: ’Mennesket havde forstået at skabe sin egen elendighed, den overgik ethvert håb. Imponeret gav naturen så sit eget bidrag, høfligt gjorde den sig umådelig umage: tre måneders iskold regn og mudder som en klistret sovs bandt vores pinsler sammen, og somme tider dækkede den skamløst hvis sne denne skændsel’.

Tegningerne er imponerende. Gibrat tegner med blyant og farvelægger med vandfarver, og man føler sig tæt på miljøerne og fortællingens medvirkende. Synsvinklen skifter konstant fra close up til panoreringer og sekvenser, der følger en kronologisk orden. Gibrat kan både skildre stillestående idyl og menneskelig skønhed på én side, og lynhurtigt skifte til højdramatiske handlinger på slagmarken, hvor soldater flås fra hinanden af gevær- og kanonild. Der er benhård realisme sammen med karikerede gengivelser af soldater, godsejermiljø og skønne Sydfranske bakkedale. Det bliver super spændende at følge Matteos videre færd.

Jean-Pierre Gibrat: Matteo bind 1; Første epoke (1914-15). Fahrenheit. 64 sider. Oversat af Søren Vinterberg, april 2022

Der er lukket for kommentarer.