// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Herbjørg Wassmo: Mit menneske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Herbjørg Wassmo: Mit menneske

Skrevet af den 13. maj 2022 – 05:27Ingen kommentarer

Herbjørg Wassmo er tilbage. Med Mit menneske manifesterer Herbjørg Wassmo endnu engang sin position som en af nordens ypperste forfatterstemmer. Fem år har vi ventet på, at der kom nyt på dansk fra hendes hånd, men hvor har det været ventetiden værd. Mit menneske er en rigtig gedigen roman, som på fornem vis udfolder, hvad kærlighed er og kan være. Mit menneske synliggør, hvor heldigt og givtigt det kan være at finde sit menneske. At have et menneske i sit liv som kan støtte, presse, rumme, give plads og elske en for den, man er, og som er medrejsende på ens livsrejse.

”En sten slår tilbage fra pælen og rammer hende i panden. Det giver hende et ar for livet. Ingen af dem glemmer hændelsen eller hinanden.”

Rut og Gorm vokser op i Nordnorge i vidt forskellige familier og miljøer. Rut rejser ud i verden for at blive kunstner, mens Gorm bliver tilbage og overtager familiens købmandsbutik. De har altid vidst, hvem hinanden var, ja han har endda bidraget til, at hun bærer rundt på et ar i panden, men de har valgt, eller livet og miljøet har valgt, hvilke livsveje de skulle tage. Midt i livet vil skæbnen, at de mødes igen, da Rut udstiller i Oslo, og dette møde bliver startskuddet for et helt nyt liv sammen og hver for sig.

De bliver muser – inspirationskilder for hinanden. Gorm bliver model for Ruth, og hendes kunstneriske indstilling til livet gør, at Gorm vover springet og forfølger drømmen om at læse og skrive litteratur. Deres rejse sammen tager læseren med til Oslo, Berlin, Paris og tilbage til Nordnorge. Vi får et indblik i, hvordan kærligheden kan indfinde sig, når man står midt i livet med forliste ægteskaber i bagagen, når ens børn forelsker sig i hinanden, og når man vælger en ny livsvej for sig selv. Vi lærer om, hvordan den anden kan være med til at holde en oppe, og om hvordan man kan være ved at gå til grunde af kærlighed. Hvad det kræver at turde sætte den anden fri, samtidig med at man er sammen.

Herbjørg Wassmo skriver blændende, og man bliver suget ind i fortællingen om de to spændende personer, som oplever så megen succes, samtidig med at livet også er hårdt og tærende. Der gives et fint indblik i det menneskelige sind. Vi lærer, at livet ikke nødvendigvis er sort eller hvidt, og at det kan være svært at lukke fortiden, og det man kommer af ude, at selvom man arbejder hårdt for at lægge det bag sig, bliver der ved med at komme skygger ind i ens liv.

Jeg nød at læse en vaskeægte roman med fiktive personer, hvor man som læser kan se sig selv genspejlet. Jeg håber, at der kommer mere fra hendes hånd, denne var i hvert fald værd at vente på, så, hvis man er til de store dramaer, skal man læse Mit menneske.

Herbjørg Wassmo er kendt vidt og bredt for sine romaner bl.a.Dinas bog, Lykkens søn og Karnas arv, og hun har modtaget flere priser bl.a. Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.

Herbjørg Wassmo. Mit menneske. Lindhardt og Ringhof. 2022. 464 sider. Oversat af Anne Matthiesen.

Der er lukket for kommentarer.