// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lotte og Søren Hammer: Rottelinjen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte og Søren Hammer: Rottelinjen

Skrevet af den 24. marts 2022 – 05:49Ingen kommentarer

Så er det sidste gang, vi skal høre om de to unge danskere, Kassandra og Peter, og deres farefulde liv og rejser i det østlige Europa under 2. verdenskrig. De har været med i nogle af de slag og begivenheder, der i dag står som vigtige milepæle, men også har en tendens til at stå lidt i skyggen af eksempelvis Frankrigs fald, D-dag i juni 1944 og så selvfølgelig kampene om Berlin og den efterfølgende kapitulation. Det tjener forfatterne til ære, at de på denne måde leder opmærksomheden hen på blandt andet Polens skæbne.

Vi er nu i efteråret 1944, og krigen nærmer sig sin afslutning. Det er klart for alle, undtagen nogle fanatiske nazister, som holder Tyskland inde i krigen. Denne fanatisme og blinde tiltro til Hitlers ord var en katastrofe. Alene i krigens sidste tre måneder i foråret 1945 døde 1,2 mio. tyske soldater til ingen verdens nytte. Det gik ligeledes hårdt ud over civilbefolkningen, især i de tyske byer, der led under de allieredes terrorbombninger. Værst ramt blev Dresden i sommeren 1944, og byen spiller en rolle i ’Rottelinjen’.

For Kassandra og Peter er blevet hvirvlet ind i et intrigant spil om, hvordan ledende nazister kan blive smuglet ud af Tyskland og komme til Argentina – deraf bogens titel. En hemmelig organisation opretter flugtruter, men Kassandra og Peter kan ikke bare se til. Sammen med Flavio Zanetti, Argentinas ambassadør, og hans kone Augusta søger de sammen i en snæver kreds, der vil forpurre planerne og søge hævn over de generaler, der stod bag massakrerne, da oprøret i Warszawa blev nedkæmpet brutalt og nådesløst. Det fik vi beskrivelser af i sidste bind, og man forstår hævnlysten. Rotterne skal helt bogstaveligt brænde, de skal ikke til Argentina!

Der er masser af dramatik og spænding, og såvel Kassandra som Peter er skånselsløse, når det gælder. Også selv om det går ud over nogle af de mennesker, der står dem nær. Vi får ikke alene afslutningen på krigen, men også korte beskrivelser af, hvordan det går med de vigtigste personer og deres liv i efterkrigstiden. Forfatterparret får på denne vis rundet historien af med en flot finale, og det gælder såvel 7. bind (Heltenes sommer), som vi lige har anmeldt, samt ‘Rottelinjen’.

Lotte og Søren Hammer: Rottelinjen. HarperCollins, 332 sider. Februar 2022

Der er lukket for kommentarer.