// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Heidi Sævareid: Polarnatten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Heidi Sævareid: Polarnatten

Skrevet af den 16. juni 2022 – 07:19Ingen kommentarer

Midnatssol og vintermørke! Anmelderrost voksendebut med udgangspunkt i bedsteforældrenes historie.

Velkommen til Svalbard! En øgruppe i Barentshavet ud for det nordligste Norges kyst. Et sted hvor klima og natur i den grad spiller en rolle.

Vi er i midten af 1950´erne. Den unge kvinde Eivor flytter til kulminebyen Longyear sammen med sin mand og deres to små piger. Eivos mand Finn er læge og det er hans nye job i arbejderbyen, der har fået familien til at flytte fra fastlandet i Norge og op til det barske klima. Eivors mand falder hurtigt til. Han sætter stor pris på sit arbejde, opnår tilfredsstillelse ved lægegerningen og er meget væk fra hjemmet. Eivor derimod er meget hjemme med de små piger, ønsker Finn er mere tilstede i deres fælles liv og nyder de få lange gåture hun har uden børn.

I starten er alting nyt og spændende. Eivor skal finde en hverdag, en rytme. Men som tiden går, trænger mørket sig på. Ikke kun det udenfor vinduet, men også utilfredsheden i hende selv og det forstår man som moderne læser til fulde.

Romanen rummer billedskabende beskrivelser af den barske natur, det iskolde klima og livet i kulminebyen. En by der er gråsort og grumset af kulstøv, når sneen smelter. Men også er hvid og ren og smuk, når sneen lige er faldet. Og selvom du ikke normalt tænder på vejrudsigten, er det svært ikke at blive grebet af beskrivelserne.

Polarnatten er en rigtig fin roman om kønsroller, ægteskab, midnatssol og massiv vintermørke. Det er spændende at læse om vejret og naturens betydning for mennesker. Det er som om at naturen og dens kræfter bliver en karakter i romanen på lige fod med Eivor, hendes mand og de andre vi møder. Der er noget klogt over romanen og jeg er vild med det rolige tempo og den behagelige tone, der lægger sig over siderne lige indtil det foruroligende tager plads (frygten for at isen sprækker, frygten for isbjørne i byen, frygten for menneskets syge sind).

Polarnatten anbefales til dig, der læser om ægteskab der knager og samtidig sætter pris på det rolige, langsomme drama. Polarnatten var for mig en vældig fin læseoplevelse.

Heidi Sævareid (f. 1984) er prisbelønnet norsk ungdomsforfatter. Polarnatten (på norsk Longyearbyen) er hendes voksendebut.

Heidi Sævareid, Polarnatten, Januar 2022, 260 Sider, Forlaget Grønningen1, På dansk ved Sara Koch.

Der er lukket for kommentarer.