// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikkel Fønskov og Anders Magelund: Hvem er bange for Moby Dick? Om topchefer, der leder med skønlitteratur
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erhvervsliv, Journalistik, Samfund

Mikkel Fønskov og Anders Magelund: Hvem er bange for Moby Dick? Om topchefer, der leder med skønlitteratur

Skrevet af den 1. december 2021 – 06:29Ingen kommentarer

Jeg er klar over, at denne bog blot prædiker for sit kor og at koret er mig.

MEN.

Skønlitteratur er mentalt brændstof, som alle mennesker har brug for.

I denne bog er det ni topchefer, der hver giver deres bud på, hvorfor skønlitteratur er vigtig for deres lederrolle.

Samstemmigt siger de, at litteraturen styrker deres selvindsigt og skærper deres forståelse for andre mennesker og det samfund de lever i.

Og som Margrethe Vestager så rigtigt siger: ”Skønlitteratur handler om mennesker og ledelse handler om mennesker”.

Længere er den egentlig ikke.

Men hvad vil det så lige at have skønlitteraturen som klangbund i sit virke og sit liv? Bogen indeholder talrige fantastiske eksempler, men her er blot nogle stykker:

For Morten Hesseldahl betyder skønlitteraturen, at han har fået inspiration til at lede forskellige typer. I sine lederroller har han både skulle lede de pragmatiske generalister og de kompromisløse individualister, hvilket han fik inspiration til i Thomas Manns ”Doktor Faustus”.

For Margrethe Vestager handler det blandt andet om at raffinere sit sprog og ikke ende som en management floskel-maskine, foruden at skønlitteraturen giver hende adgang til andre verdener og indsigt i de kulturer, som hun skal repræsentere i sit virke som EU-kommissær.

For Christian Jensen handler skønlitteraturen om at være oprigtigt nysgerrig overfor sin modpart og på den måde forsøge at undgå polarisering, hvilke er afsindigt vigtigt som journalist og chefredaktør – det lærte han, da han læste ”En antisemits erindringer”.

Men udover topcheferne, så har et forskningsprojekt – Uses of Literature – også undersøgt, hvordan litteratur kan bruges i andre arbejdssammenhænge, fx til medicinstuderende, der blev præsenteret for narrativ medicin.

Hypotesen var, at ved give sundhedspersonale større kendskab til litteraturen, ville man få opnå et mere nuanceret forhold mellem patient og behandler på grund af et højere niveau af empati hos sundhedspersonalet, der gør deres evne til at lytte og forstå patienternes sygdomshistorier bedre.

Og det eksempel rammer nok meget godt ned i tidens ånd, og de forventninger mennesker har til deres ledere i fremtiden. Der skal være mindre styrke, ironman og killer instinkt og mere empati, menneskelighed og rummelighed.

Og husk: Det, du har i hovedet, kan ingen tage fra dig.

Læs!

Mikkel Fønskov og Anders Magelund: Hvem er bange for Moby Dick? Om topchefer, der leder med skønlitteratur, Forlaget Klim, oktober 2021, 294 sider.

Der er lukket for kommentarer.