// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Kaspar Colling Nielsen: Frelseren fra Hvidovre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kaspar Colling Nielsen: Frelseren fra Hvidovre

Skrevet af den 16. december 2021 – 05:20Ingen kommentarer

Kaspar Colling Nielsen har skrevet en herlig satirisk roman om verden på kanten af afgrunden, og hvordan det alene er kunsten, der kan få os alle på rette spor igen.

Pandemierne raser, en askesky sp√¶rrer tung og m√łrk for solens livgivende str√•ler, og √łkonomierne er i frit fald. Hvad griber man til? Er det kunsten, der kan redde verden fra undergang?

Ja, siger rigtig mange mennesker i ‚ÄôFrelseren fra Hvidovre‚Äô. Men hvad nu, hvis kunstneren ikke bliver sp√¶ndt for den vogn? Hvis kunstneren ikke gider levere det, der skal til for at frelse menneskeheden? S√•dan er det for den noget misantropiske 48-√•rige digter Allan Thornbum. Han bor alene i Hvidovre, har syv digtsamlinger bag sig, som ikke rigtig har haft nogen betydning, og nu ern√¶rer han sig som trafikt√¶ller. Og han vil ikke levere det digt, som menneskehedens sk√¶bne afh√¶nger af. Heller ikke selv om rige bankdirekt√łrer tilbyder ham de flotteste lejligheder, som landet har at byde p√•. Heller ikke selv om statsministeren og andre notabiliteter tigger og beder ham. Og heller ikke selv om mennesker belejrer hans hus eller overfalder ham fysisk med krav om, at han alts√• er n√łdt til at digte.

Det skal dog vise sig, at han er i stand til at frelse og helbrede p√• andre m√•der, og Allan genopst√•r som en ny Messias. Men dem beh√łver det jo ikke n√łdvendigvis g√• godt, s√• sp√łrgsm√•let er om Allan kan frelse sig selv. Det svar m√• man finde i denne sk√łnne bog, der jo ret beset handler om kunstens rolle i verden. Og s√• rummer den en bog i bogen, for Allan har en god ven, der ogs√• skriver. Han har p√• det fiktive forlag Kommunalt Tilsyn udgivet Fordommenes bog, som er gengivet p√• romanens sidste 36 sider.

Der bliver virkelig luftet nogle fordomme om blandt andet mandlige læger (som er kendt for deres hår på underarmene), om muslimer (som er klogere end sorte, men dummere end hvide og asiater), om kvinder, der er gift med rige mænd (de har meget tynde ben, kvinderne) og journalister (som er den mest selvovervurderende gruppe i vores samfund i dag). Blot for at nævne et par eksempler på de mange fænomener og mennesker, som kalder på fordomme.

Kaspar Colling Nielsen: Frelseren fra Hvidovre. Politikens Forlag, 262 sider. Oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.