// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Angela Lehner: Fader Vor
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Angela Lehner: Fader Vor

Skrevet af den 20. december 2021 – 06:08Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Kathrine Norsk

I den seneste udsendelse af DR-programmet ’Indefra med Anders Agger’ kommer vi med ind bag det høje hegn i retspsykiatrien i Viborg. Her prøver Agger at give indsigt i de skæbner, der er blevet dømt syge i sindet på baggrund af kriminelle handlinger som mord og grov vold.

Angela Lehner’s debutroman ’Fader Vor’ har lignende intention. Her kommer vi ind i hovedet på protagonisten Eva, som er i behandling på en psykiatrisk afdeling i Østrig. Gennem romanen stiller man konstant spørgsmålstegn ved om denne intention er mulig. Kan man nogle sinde forstå, hvad det vil sige at være så syg i sindet, at man uden tøven eller sorgmod kan skade et andet menneske?

I romanen følger vi Eva, som er blevet indlagt på en psykiatrisk afdeling. Her møder vi hendes behandler Korb og bliver introduceret til hendes komplekse forhold til broderen, som også er indlagt og som hun vil gøre alt for at hjælpe og ’redde’. Der er kun få ting man kan vide sig sikker på: Eva modtager behandling af psykiateren Korb, broren er indlagt samme sted og lider af en voldsom spiseforstyrrelse. Eva har svært ved at indse sine psykiske udfordringer og føler sig klogere end dem omkring hende. Eva har en særlig opfattelse af andre mennesker. Det kommer blandt andet til udtryk i hendes beskrivelse af en af de andre patienter, der er venner med broderen: ”Måske er hun en regnorm i ånden. Så kunne man dele hende i to med en spade og på den måde bidrage til eksponentiel Dumbovækst. Det ville passe godt til hende.”

I løbet af bogen præsenteres flashback-fortællinger fra fortiden. Men de gør ikke en klogere på hverken Eva, broderen eller sandheden. Man får dog alligevel et indblik i den sociale arv, der har arret dem begge for livet og deres dysfunktionelle forhold til særligt faren, men også deres mor.

’Fader Vor’ er en bog der betager og frustrerer på en og samme tid. Det er både fascinerende at være inde i hovedet på Eva, men samtidig frustrerende, fordi man aldrig helt forstår, hvad der er sandhed og hvad der er forvrængninger af virkeligheden. Har Eva skudt en hele børnehaveklasse? Og hvorfor vil hendes bror ikke være sammen med hende? ’Fader Vor’ er både en gribende fortælling om at være syg i sindet og samtidig dramatisk tangerende til en krimiroman.

Angela Lehner, Fader Vor, Anmeldereksemplar fra forlaget Turbine, 255 sider, Oktober 2021, På dansk ved Ditte Engels Hermansen.

Der er lukket for kommentarer.