// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Caroline Criado Perez: Usynlige kvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat, Samfund, Videnskab

Caroline Criado Perez: Usynlige kvinder

Skrevet af den 21. november 2021 – 06:54Ingen kommentarer

Jeg er forarget og rasende. Det er ærlig talt en smertelig erkendelse at læse denne her bog.

Sagen er den, at manden som standard er grundlaget for hele vores samfund.

Det gælder videnskab, kultur, økonomi og meget andet. Vi lever ganske enkelt i en verden, der er bygget på data om mænd.

Det beviser denne her bog med talrige eksempler, massive mængder data, på tværs af lande i hele verden og på stort set alle områder – i hverdagen, på arbejdspladsen, i sundhedsvæsnet, i alt der designes til mennesker. Undskyld, til mænd. Jeg mener designes til mænd.

Halvdelen af jordens befolkning er simpelthen dømt irrelevant og så former man ellers verden efter den anden halvdel.

Som forfatteren rigtigt nok skriver i sin indledning: ”Når store data korrumperes af store tavsheder, får vi i bedste fald halve sandheder”. Og de store tavsheder er kvinder. De er underrepræsenteret, hvis overhovedet repræsenteret, i stort set al data, der bruges til at forme verden.

Og det er ikke bare et spørgsmål om 50/50 – det er et spørgsmål om liv eller død.

Bogen er så spækket med eksempler, data og områder, der berøres, at det er umuligt at gengive i en anmeldelse og helt ærligt, så forarges jeg (næsten!) på hver anden side. Og jeg er altså ikke vred feminist.

Men lad os bare lige tage to om liv eller død:

Når en kvinde er involveret i en bilulykke, har hun langt højere risiko for at komme alvorligt til skade eller at blive dræbt end en mand under de samme omstændigheder.

Det skyldes, at de dukker, man bruger til kollisionstest af biler er bygget efter den gennemsnitlige mand, hvilket betyder, at fx sikkerhedssele, airbag, nakkestøtte alle er tilpasset en gennemsnitlig mand.

Kvinder har også større risiko for at dø af et hjerteanfald, fordi vores symptomer på det er atypiske – det vil sige ikke de samme som mænds, som lægevidenskaben opererer ud fra.

Bogen indeholder også en lang række mindre alvorlige eksempler om størrelsen på et klaver, der favoriserer en stor mandehånd og om smartphones, der er for store til kvindehænder. Der er også et eksempel om snerydning i Sverige, hvor man altid rydder hovedvejene først, hvor mænd typisk færdes, og fortove og cykelstier efterfølgende, hvor kvinder færdes (hvilket jeg mener måske er et lidt søgt eksempel), men det understreger bare pointen om, at det er OVERALT I SAMFUNDET, at mænd er udgangspunktet – i stort og småt.

Som Aristoles sagde: ”den første afvigelse fra typen opstår, når afkommet bliver kvindelige i stedet for mandeligt”.

Andre har kaldt forfatteren for ”Beauvoir med data” – det, synes jeg, er ret præcist.

Læs den. Men kun hvis du har stabilt blodtryk.

Bogen har sin egen instagramprofil, som du kan følge her

Caroline Criado Perez: Usynlige kvinder, Svane & Bilgrav, september 2021, 376 sider.

Der er lukket for kommentarer.