// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Susanne Staun: Manden i huset
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Susanne Staun: Manden i huset

Skrevet af den 23. juli 2021 – 06:22Ingen kommentarer

’Manden i huset’ er en kompakt lille sag på kun 180 sider. På trods heraf er den lidt lang tid om at komme i gang, men når den først gør det, så kommer der virkelig fart over feltet. Hovedpersonen Lise dyrker et stort, tillukket og mystisk hus sammen med sin datter, teenageren Ditte. Er der mon mennesker derinde? Foregår der fordækte ting, som ikke tåler dagslyset og hverdagslivets øjne? Man ved det ikke, men de to kvinder er meget forhippede på at finde ud af det.

Pludselig dukker der en ny dreng op i Dittes klasse, som viser sig at bo i det underlige hus. Så måske kan parret af den vej få deres sult stillet. Ditte bliver inviteret til klassefest, og moderen er ved at gå til af spænding. Hun får da også huset at se indefra, men anledningen er tragisk, idet Ditte er forsvundet. Er hun stadig i huset, eller har nogen bortført hende på vej hjem.

Manden i huset – altså det store mørke hus – er ikke noget behageligt bekendtskab. Han er afvisende, blottet for empati og bidrager på ingen måde til opklaringen af, hvad der er overgået Ditte. Den anden mand i huset, ham hjemme hos Lise, er bestemt heller ikke noget at samle på. PTSD-ramt veteran klistret til fjernsynsskærmen og altid med en dåseøl inden for rækkevidde. Han har det med at køre lange ture i sin bil, og faktisk var han ude at køre, da Ditte forsvandt. Det er ikke et spor, som de meget lidt ivrige efterforskere fra politiet, tager særlig seriøst. Og efterforskningen trækker i det hele taget ud, for mon ikke bare Ditte er løbet væk hjemmefra og kommer retur, når hun er sulten og kold nok?

Alt i alt er der ikke andet for, end at Lise tager sagen i egen hånd, og det gør hun noget så eftertrykkeligt. Det får mændene i husene at føle, og politiet går heller ikke fri. Omsider vågner hendes mand op til dåd og sammen kaster de sig ind i kampen for at finde Ditte. Her går der hard core aktion i fortællingen, og slutningen er overraskende og dramatisk. Staun skruer godt op for virkemidlerne og effekterne, og måske havde det ikke været nødvendigt at give den helt så meget gas. Døm selv, ’Manden i huset’ er fin underholdning i sommerferien.

Susanne Staun: Manden i huset. Gyldendal, 180 sider. Juni 2021

Der er lukket for kommentarer.