// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Dennis Gade Kofod og Kristian Eskild Jensen: Besat
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog, Billedbog, Dansk roman, Fantasy, Gys

Dennis Gade Kofod og Kristian Eskild Jensen: Besat

Skrevet af den 22. juli 2021 – 14:44Ingen kommentarer

Heksen er undsluppet!

Besat er en metatekstuel og stemningsfuldt illustreret højtlæsningsbog for større børn. Historien begynder med en magiske remse, som lukker heksen ud af sit indespærre. Heksen tiltaler straks barnet, der får læst bogen højt, og fortæller om, hvordan hun er sluppet ud, og hvor meget hun glæder sig til at spise kogte børn.

Der går ikke længe, før vagterne kommer ud gennem samme revne som heksen og trylleremsen for at fange hende. Men heksen undslipper og kommer ud gennem bogen takket være en ny trylleremse. Og kort forinden når hun at advare barnet om, at hun har forhekset den voksne, som læser historien højt, og at barnet derfor skal passe på og ikke stole på vedkommende.

Illustrationerne er både flotte og stemningsfulde. Der er lagt vægt på både uhygge og klamhed, at barnet skal skræmmes, og det fungerer ganske fint.

Alt i alt er der ingredienser til en god gyserfortælling. Jeg læste den for min yngste på seks år, og hun kunne godt lide historien, men syntes dog ikke, at den var meget uhyggelig. Det var måske mere mig selv, der syntes, at stemningen ramte. For det er en ganske interessant struktur med det metatekstuelle forsøg på skabe en illusion af virkelighed samtidig med de uhyggelige illustrationer, som kommer som en slags såkaldte jump scares, som vi kender fra film med pludselige nærbilleder af et uhyggeligt heksehoved. Det kan vel være, min datter er lidt hærdet, og andre børn finder historien mere uhyggelig.

Jeg vil anbefale Besat som højtlæsningsbog til de børn, som godt kan lide uhyggen eller det klamme. Jeg forventer, at nogle yngre børn vil synes, den er for ulækker eller skræmmende. Men bogen sætter også begrænsninger for sig selv som højtlæsningsbog, eftersom plottet kræver en voksen, der læser bogen op for barnet.

Dennis Gade Kofod (tekst) og Kristian Eskild Jensen (illustrationer): Besat. Jensen & Dalgaard, juni 2021. 40 sider.

Der er lukket for kommentarer.