// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Brit Bennett: Det der skiller os
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Brit Bennett: Det der skiller os

Skrevet af den 17. juli 2021 – 07:18Ingen kommentarer

I en sydstatsfl√¶kke i 1950‚Äôernes USA vokser tvillingerne Stella og Desiree Vignes op. De er uadskillelige. De b√¶rer umiddelbart en f√¶lles tragisk sk√¶bne. Sammen s√• de deres sorte far blive bestialsk myrdet, og de kan se frem til et langt liv uden de hvides privilegier med h√•rdt arbejde og ikke ret meget at g√łre med.

Da de er 16, stikker de sammen af til New Orleans, og stille og roligt f√łres deres livsbaner i hver sin retning. I New Orleans opdager Stella nemlig, at hun er s√• lys i huden, at folk tror, hun er hvid. Det giver hende nogle muligheder, som frister hende. Hun stikker af med en mand for at leve et liv som velhavende, hvid husmor.

Mange √•r efter Stella og Desiree har mistet kontakten, vender Desiree tilbage til sin hjemby med sin datter Jude, der er meget sort i huden. I mods√¶tning til, hvad alle str√¶ber efter ‚Äď nemlig at gifte sig og f√• b√łrn med √©n, der er lysere i huden end en selv, s√• b√łrnene p√• den m√•de ogs√• bliver lysere, har Desiree f√•et barn med en sort mand.

Jude skiller sig ud og b√¶rer ogs√• byrden ved at v√¶re datter af √©n af Vignes-tvillingerne, der stak af for mange √•r siden. Jude vil mere med sit liv og efterlader efter nogle √•r sin mor for at studere og leve sit eget liv. Her st√łder hun ind i familiens hemmeligheder, og hun ved ikke, hvad hun skal stille op.

Det der skiller os er en fantastisk roman om raceforskelle, k√łn, identitet, familiehemmeligheder og -relationer og om hvordan √©n l√łgn f√łrer en ny med sig, og hvordan man pludselig har gravet en afgrund s√• dyb for sig selv, at man ikke kan komme op igen. Eller kan man?

Brit Bennett udfolder et imponerede persongalleri, der indeholder flere hovedkarakterer og selvom Vignes-tvillingerne og deres d√łtre b√¶rer hovedrollerne, er der nogle meget signifikante biroller i historien, som er mindst lige s√• interessante, fx Judes k√¶reste Reese, der bokser med sin k√łnsidentitet

Den handler om at str√¶be s√• meget efter at v√¶re noget, man ikke er eller at blive den man f√łler man er, at det til sidst √¶der √©n op. Hvem er man overhovedet? Og hvor h√łj en pris vil man betale for at f√• det liv, man troede man dr√łmte om?

Det der skiller os er en meget velskrevet roman, der indeholder så mange aktuelle temaer og som med flere hovedkarakterer tager os rundt i menneskets identitetskriser.

Bogen str√łg, lige som forfatterens debutroman M√łdrene, direkte ind p√• New York Times‚Äô bestsellerliste og den er solgt til mere end 30 lande. Filmrettighederne er solgt til HBO.

En kæmpe stor anbefaling herfra.

Brit Bennett, Det der skiller os, Gyldendal, juni 2021, oversat af Juliane Wammen, 387 sider.

Der er lukket for kommentarer.