// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rumaan Alam: Læg verden bag jer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Rumaan Alam: Læg verden bag jer

Skrevet af den 6. august 2021 – 09:54Ingen kommentarer

“Jeg kan ingenting uden min telefon ved hånden. Jeg er en komplet håbløs mand”. Sådan siger én af hovedpersonerne i denne anmelderroste, dystopiske roman, og det udsagn indkapsler meget præcist, hvad vi er vidne til i denne her roman – nemlig hvordan det moderne menneske er fortabt, når katastrofen rammer.

Amanda, Clay og deres to teenagebørn er taget på ferie til Long Island, hvor de har lejet en afsides luksusvilla. Pludselig dukker ejerne af huset op. De fortæller, at Manhattan er ramt af et omfattende strømsvigt, og at de har brug for at være i deres villa. Amanda og Clay tvivler på deres oprigtighed, men både tv-signal og mobildækning er røget, og de kan derfor ikke få viden om, hvad der foregår.

Bogen skildrer det moderne menneskes afhængighed af at have kontrol, altid at vide, hvad der sker og at kunne google svar på alt. Og den fortæller os, hvordan mennesker reagerer, når katastrofen rammer. Hvor medmenneskelig er du, når det gælder? Hvad er dine formodninger om andre mennesker og hvordan ser du dig selv i forhold til dem?

Bogen taler ind i vores menneskesyn, og hvordan vi ser os selv og andre. Hvilken k(l)asse, mener vi selv, vi hører til og hvor placerer vi andre? Penge, hudfarve mv. er markører vi bruger, når vi afkoder andre mennesker, selvom vi godt ved, at det ikke er så simpelt.

“George havde ti tusind dollars i sedler gemt til nødstilfælde. De var rige! Ville det gøre en forskel i forhold til at klare sig igennem det her?”.

Usikkerheden og panikken siver ud af siderne, og der er flere ting, man som læser ikke forstår. Måske er det et slags bevidst meta-lag fra forfatterens side, der har til formål at kanalisere den frustration bogens karakterer har over i læseren? Det er frustrerende, men også lidt genialt.

Bogen bliver langtrukken til tider, hvor det føles som om, at tiden står stille med halvkedelige dialoger og ingen fremdrift. Jeg havde meget høje forventninger til bogen og var lidt skuffet undervejs. Men nu hvor jeg har læst den færdig, har den sat sig i mig og jeg tænker en del over, hvad jeg har læst.

Elsker du en god, dystopisk roman er den lige noget for dig.

Filmrettighederne er solgt til Netflix og har Denzel Washington og Julia Roberts i hovedrollerne. Jeg skal helt sikkert se med, men har en fornemmelse af, at det kan gå begge veje.

Rumaan Alam: Læg verden bag jer, Politikens forlag, juni 2021, oversat af Lisbet Kjær Johansen, 297 sider.

Der er lukket for kommentarer.