// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Graham Greene: Altings hjerte
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Graham Greene: Altings hjerte

Skrevet af den 24. januar 2021 – 05:22Ingen kommentarer

Graham Greene rangerer blandt de 20. århundredes mest berømmede engelske forfattere. Måske er han mest kendt for spændingsromaner som ”Vor mand i Havanna”, men forfatterskabet er rigt og facetteret. Greene er anerkendt verden over, fordi han ikke alene kan skrue en historie sammen med et godt plot, men også med stor indlevelse tager læseren med til fremmede miljøer og fascinerende personer. Moralske dilemmaer fylder godt i mange af hans bøger, og det er da også det, der driver handlingen frem i ”Altings hjerte”. Romanen har Turbine nyoversat og udgivet i sin klassikerserie.

Vi befinder os i en vestafrikansk stat under Anden Verdenskrig og møder her vicepolitichefen Henry Scobie. På trods af varmen og de fremmede skikke har han det godt. Det samme kan man ikke sige om hans hustru Louise. Hun hader sit liv i det fugtigt-hede klima og for at komme væk, forlanger hun at komme på rekreation i det anderledes attraktive Sydafrika. Scobie er en mand med et stort hjerte, og han vil egentlig andre mennesker, og især Louise, det rigtig godt. Så afsted skal hun da, også selv om han må låne penge af en lokal forbryder.

Ind kommer nu den unge enke Helen, skibbruden efter en torpedering, og Scobies varme hjerte løber af med ham i mødet med den hjælpeløse kvinde. Hvad andet kan der ske, end at sød musik opstår mellem de to. De lystige toner slår dog over i mol, da Louise vender hjem, for Scobie er jo en troende katolik. Hvad kan utroskab andet end at udløse tvivl, sortsyn og misere. For man burde jo ikke.

Det bliver ikke bedre af, af at diamantsmuglingen i området eskalerer, og den venlige mand, som lånte Scobie penge, er selvfølgelig dybt involveret. Dilemmaerne tårner sig op over stakkels Scobies hoved, og livet forvandles til et sandt helvede. Den dårlige samvittighed driver ham ud på randen af selvmord.

Livet i kolonierne og verdenskrigens indflydelse herpå, er på velkendt territorium for Greene. Han var udstationeret i Sierra Leone, hvor han arbejdede for den engelske efterretningstjeneste. Miljøskildringerne fra den eksotiske lokation virker da også ekstremt realistiske, og i persongalleriet er der smuglere, forbrydere, arrogante englændere og fatale kvinder. Alt sammen godt og læseværdigt, på trods af at det nogle steder kan være lidt svært at leve sig ind i katolicismens svøbe, når religion ikke fylder meget i ens liv.

Graham Greene: Altings hjerte. Turbine, 380 sider. Oversat af Brian Dan Christensen. November 2020

Der er lukket for kommentarer.