// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Graham Greene: Altings hjerte
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Graham Greene: Altings hjerte

Skrevet af den 24. januar 2021 – 05:22Ingen kommentarer

Graham Greene rangerer blandt de 20. √•rhundredes mest ber√łmmede engelske forfattere. M√•ske er han mest kendt for sp√¶ndingsromaner som ‚ÄĚVor mand i Havanna‚ÄĚ, men forfatterskabet er rigt og facetteret. Greene er anerkendt verden over, fordi han ikke alene kan skrue en historie sammen med et godt plot, men ogs√• med stor indlevelse tager l√¶seren med til fremmede milj√łer og fascinerende personer. Moralske dilemmaer fylder godt i mange af hans b√łger, og det er da ogs√• det, der driver handlingen frem i ‚ÄĚAltings hjerte‚ÄĚ. Romanen har Turbine nyoversat og udgivet i sin klassikerserie.

Vi befinder os i en vestafrikansk stat under Anden Verdenskrig og m√łder her vicepolitichefen Henry Scobie. P√• trods af varmen og de fremmede skikke har han det godt. Det samme kan man ikke sige om hans hustru Louise. Hun hader sit liv i det fugtigt-hede klima og for at komme v√¶k, forlanger hun at komme p√• rekreation i det anderledes attraktive Sydafrika. Scobie er en mand med et stort hjerte, og han vil egentlig andre mennesker, og is√¶r Louise, det rigtig godt. S√• afsted skal hun da, ogs√• selv om han m√• l√•ne penge af en lokal forbryder.

Ind kommer nu den unge enke Helen, skibbruden efter en torpedering, og Scobies varme hjerte l√łber af med ham i m√łdet med den hj√¶lpel√łse kvinde. Hvad andet kan der ske, end at s√łd musik opst√•r mellem de to. De lystige toner sl√•r dog over i mol, da Louise vender hjem, for Scobie er jo en troende katolik. Hvad kan utroskab andet end at udl√łse tvivl, sortsyn og misere. For man burde jo ikke.

Det bliver ikke bedre af, af at diamantsmuglingen i omr√•det eskalerer, og den venlige mand, som l√•nte Scobie penge, er selvf√łlgelig dybt involveret. Dilemmaerne t√•rner sig op over stakkels Scobies hoved, og livet forvandles til et sandt helvede. Den d√•rlige samvittighed driver ham ud p√• randen af selvmord.

Livet i kolonierne og verdenskrigens indflydelse herp√•, er p√• velkendt territorium for Greene. Han var udstationeret i Sierra Leone, hvor han arbejdede for den engelske efterretningstjeneste. Milj√łskildringerne fra den eksotiske lokation virker da ogs√• ekstremt realistiske, og i persongalleriet er der smuglere, forbrydere, arrogante engl√¶ndere og fatale kvinder. Alt sammen godt og l√¶sev√¶rdigt, p√• trods af at det nogle steder kan v√¶re lidt sv√¶rt at leve sig ind i katolicismens sv√łbe, n√•r religion ikke fylder meget i ens liv.

Graham Greene: Altings hjerte. Turbine, 380 sider. Oversat af Brian Dan Christensen. November 2020

Der er lukket for kommentarer.