// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Gregersen: Verden i opbrud. 1930’erne i nærbillede
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Politik & debat

Hans Gregersen: Verden i opbrud. 1930’erne i nærbillede

Skrevet af den 1. januar 2021 – 06:00Ingen kommentarer

Dette er sidste bind i Hans Gregersens to-binds værk bog om mellemkrigstiden. Det første, ’Verden er ny’ havde fokus på de brølende 20’ere med optimismen oven på 1. verdenskrig, revolutioner, hedonisme og livsglæde. Med kikkerten rettet mod 30’erne bliver historien en helt anden. Økonomisk krise, fascisme og nazisme, depression og svære tider.

Bogen er inddelt i afsnit, så hvert år fra 1930 til 1939 har hvert sit kapitel. Nazismens fremkomst og magtovertagelse i Tyskland fylder naturligvis, men vi er også i USA til børskrak, i Afrika med Karen Blixen, i Spanien under borgerkrigen og i kunstlivet med ekspressionisternes provokationer og jazzmusikernes besnærende toner.

Gregersen plukker fra det voldsomme årti, så det genopstår kalejdoskopisk i spring fra det ene højdepunkt til det andet. Sorte Jesse Owens vinder OL-guld i Berlin i 1936 og samme år kommer en dansk læge i fængsel for at have medvirket til en illegal abort og der arbejdes i flere lande med at overføre levende billeder til film. Det er komprimeret, vi springer fra det ene til det andet, og det kan på steder synes lidt svært at se, hvordan forfatteren har prioriteret i sin udvælgelse af de begivenheder, som skulle med i bogen. Det kan give et lidt forvirret indtryk, og i nogle af beskrivelserne får vi ikke meget mere at vide, end man ville gøre ved et opslag på wikipedia. Men når det er sagt, så skriver Gregersen entusiastisk om sit stof, og bogen bærer uden tvivl vidnesbyrd om et årti, som var uhørt dramatisk og satte sig varige spor mange år frem i tiden uanset om det handler om kultur, politik eller krigsførelse.

Hans Gregersen: Verden i opbrud. 1930’erne i nærbillede. Turbine. 406 sider. September 2020

Der er lukket for kommentarer.