// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ditte Giese og Anne Sofie Allarp: Breve til livet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Livsstil, Politik & debat, Samfund, Samtalebog

Ditte Giese og Anne Sofie Allarp: Breve til livet

Skrevet af den 1. december 2020 – 07:12Ingen kommentarer

De er her og der og alle vegne lige nu, og jeg forst√•r det godt. Det er √©n af den slags b√łger, du bare gerne vil l√¶se ‚Äď enten fordi du er vild med den slags, eller fordi du er vild med hade den slags. S√•dan en gang brevveksling mellem kvinder i 40‚Äôerne kan godt v√¶re lidt af en guilty pleasure, som man ikke vil st√• ved. Jeg vil gerne. Fordi jeg elsker at lytte til mennesker, der mener noget andet end mig, lever anderledes end mig og udfordrer mit verdenssyn. Og det g√łr de her to damer.

Bogen er en brevudveksling mellem journalist Ditte Giese og jurist Anne Sofie Allarp. Den starter på et tidspunkt, hvor de kun kender til hinanden perifært. Formatet med brevveksling er ikke nyt, men det fungerer godt her, fordi de har noget på hjerte, som vedkommer andre end dem selv, og fordi de er vidende over gennemsnittet. De er nogle skide inspirerende damer.

De skriver om politik, historie, samfund, parforhold, sygdom. Faktisk synes jeg, at bogen unders√¶lges en smule med det ret entydige fokus p√• kvindeliv, k√łn og sex, for den handler, for mig at se, om meget mere end det.

De taler om velf√¶rdsstat, samfundsmodeller, filosofi, v√¶rdier, d√łd og eksistens. Og jo, bevares, de er jo kvinder af den modige og h√łjtr√•bende slags, og der er da ogs√• masser af provokationer i bogen (blandt andet da de basher ‚ÄĚde akademiske husm√łdre‚ÄĚ og jeg f√łlte mig mega ramt), men mest af alt synes jeg, at det er livsklog bog.

Ditte fremst√•r meget n√¶r og √¶rlig, hvor Anne Sofie virker mere distanceret og akademisk i sin brevskrivning ‚Äď hun vil gerne udstille sin vid, og fors√łger ogs√• med √¶rlighed og bramfrihed at give af sig selv, men jeg sidder tilbage med en f√łlelse af, at hun ikl√¶der sig det akademiske som et slags skjold.

De er begge dygtige til at samle op p√• hinandens sp√łrgsm√•l og pointer undervejs, hvilket giver et godt flow i bogen. De gasser op en gang i mellem i en god politisk uenighed, hvilket giver god energi i bogen. Og det interessante er, at de havde mig begge to delvist. Jeg l√¶ste f√łrst den enes rant over den indgribende og frihedsber√łvende stat og t√¶nkte ja for fanden, for s√• efterf√łlgende ogs√• at tilslutte mig modsvaret og t√¶nke n√• ja, derfor.

Det er, hvad der sker, når man er i selskab med damer, der har ordet i deres magt.

Bogen er forrygende, en anelse provokerende, men mest af alt udviklende.

Ditte Giese og Anne Sofie Allarp: Breve til livet, Alpha forlag, november 2020, 287 sider.

Der er lukket for kommentarer.