// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kate Elizabeth Russell: Min mørke Vanessa
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Kate Elizabeth Russell: Min mørke Vanessa

Skrevet af den 14. maj 2020 – 08:42Ingen kommentarer

Vanessa Wye er 15 år gammel, da hun forelsker sig i sin 42-årige engelsklærer, Jacob Strane, og indleder et seksuelt forhold til ham. 17 år senere bliver Strane anklaget for at have forgrebet sig på en af sine studerende, og Vanessa, der stadig ser Strane som sin store kærlighed, kan umuligt tro på, at han er skyldig. Men hvordan startede deres forhold dengang for 17 år siden, og ikke mindst; hvem tog egentlig initiativet?

Alt imens den studerende, som har anklaget Strane, prøver at få Vanessa i tale, tvinges Vanessa til at gå tilbage til begyndelsen og revurdere sin oplevelse af, hvad der skete dengang. Fra de første spæde berøringer til de gange, hvor hun helst ville sige nej, men ikke kunne. For i hendes øjne var Stranes store kærlighed til hende noget unikt og enestående. Noget han umuligt kan have givet andre. En kærlighed, som hun stadig efter så mange år higer efter, men ikke kan få, fordi hun er for gammel og aldrig kan genskabe den uskyld, hun dengang besad.

Hvis der er noget, denne her bog gør, så er det at lave det vildeste rod i mit moralkodeks. På den ene side er det en kærlighedshistorie på trods af alder, og på den anden side er det den overlegne forførers magt på den allerværste måde. Jeg vekslede mellem at være totalt forarget og vred over den oplagte grooming af en ung og uskyldig pige til at have sympati for den kærlighed, der opstod mellem to mennesker på trods af den store aldersforskel.

Historien er på ingen måde sort-hvid. Der er så mange nuancer, som komplicerer deres forhold, og som sætter læseren i store dilemmaer undervejs. Derudover er Min mørke Vanessa også et yderst vigtigt bidrag til #metoo-diskussionen om misbrug af magtforhold, og hvordan den voksne forfører manipulerer for at få det, han vil have. Jeg var fuldkommen grebet af romanen fra start til ende. Både fordi den er uhyre velskrevet og spændende uden at være prætentiøs, men også fordi den rystede mig i min grundvold – og hvor fedt er det ikke lige?!

Min mørke Vanessa er Kate Elizabeths første roman og har været 18 år undervejs. Historien er nok en af de mest komplekse og fascinerende beskrivelser af eftervirkningerne på overgreb, jeg nogensinde har læst.

Kate Elizabeth: Min mørke Vanessa, Lindhardt og Ringhof, oversat af Karsten Nielsen, 400 sider, 14. maj 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.