// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johanna Frid: Nora eller Brænd Oslo Brænd
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Johanna Frid: Nora eller Brænd Oslo Brænd

Skrevet af den 6. september 2019 – 07:00Ingen kommentarer

De fleste kender uden tvivl den der forbandede forbudte følelse, som er så grim og nedværdigende både for dig selv og dine omgivelser. Følelsen af jalousi over noget, du i bund og grund ikke burde være jaloux over. Nora eller brænd Oslo brænd er en tragikomisk historie om at være så forelsket, at det, at ens store kærlighed har haft en kæreste, der var bedre og flottere end dig, er den værste katastrofe, du på nogen måde kunne forestille dig.

Svenske Johanna er blevet kæreste med danske Emil og er overdrevet lykkelig for at være sammen med ham. En dag kommer hun ved et tilfælde til at skæve over på Emils telefon og opdager, at han har fået en besked fra en ”Nora”, som Emil tidligere har fortalt, er hans ekskæreste fra Norge, og som efter flere års forhold slog op med ham for at rejse verden rundt. Nora, som i et genforeningsmøde i Danmark, smittede Emil med klamydia. Nora, som er den nok mest perfekte pige Johanna nogensinde har set, med det smukkeste smil, de længste ben og den sundeste kulør. Og så er hun oven i købet norsk!

Johanna begynder at stalke Nora på nettet med en altoverskyggende irrationel iver. Hun konfronterer Emil med beskeden, og han svarer ærligt, at Nora gerne vil mødes med ham til en kop kaffe – og at han har tænkt sig at svare ja. Johanna kan ikke bære, at Emil skal ses med denne perfekte skabning, for hvordan vil han kunne gå tilbage til den langt grimmere Johanna, når først han ser den smukke Nora. Johanne skaber sig i et væk over det; græder, kaster med ting og opfører sig som et lille barn. Hun kan ikke lade være. Det er, som om et ondsindet væsen har gjort indtog i hende, samtidig med at hun lider af kroniske underlivssmerter, der kun bliver værre.

Denne her bog er simpelthen så grum. Jeg kunne ikke undgå at krumme tæer, samtidig med at jeg sagtens kunne forholde mig til det, Johanna går igennem. ’Ude af øje, ude af sind’ – det er nærmest umuligt i dag, hvor alle har en profil på det ene eller det andet sociale medie. Det er så nemt at fremstå perfekt, hvis det er det, man ønsker, og lige så nemt for beskueren at blive forført af illusionen om det perfekte. Nora eller brænd Oslo brænd er en meget aktuel historie om kærlighed, jalousi og et altoverskyggende behov for bekræftelse. Læs den, hvis du tør!

Johanna Frid: Nora eller brænd Oslo brænd, 192 sider, Gads Forlag, september 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.