// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen

Skrevet af den 10. oktober 2018 – 07:56Ingen kommentarer

I Paris mødes den jødiske smaragdsliber med sin muslimske ven Youssef. De er vokset op sammen, i Israel, men bor nu i Europa. I Georgien er Pierres datter, kunsthistorikeren Zara, på vej mod et ældgammelt kloster for at undersøge bevaringsværdige huler med religiøse malerier.

Pierre er for nyligt kommet sig over et hjerteanfald, mens Youssef er bekymret over at hans søn er ved at blive radikaliseret. Zara er ateist, men når man befinder sig i grænselandet mellem Georgien og Aserbadjan, mellem ortodoks kristendom og islam, kan man ikke afsværge sig sin jødiske arv. Det prøver hun nu heller ikke på, heller ikke da hun bliver kidnappet.

Tværtimod. Historien må gå sin gang.

Smaragdsliberen er en fin roman om familie, venskab og sammenhold. Om sammenhold på tværs af generationer, tro og geografi – men også om, hvordan det kan være svært at få lov til at leve i fred, når verdenshistorien banker på. Et menneske kan stadig ikke få lov til bare at være et menneske. Historiens bagtæppe er der altid.

Smaragdsliberen er især stærk i sin skildring af Pierre og hans datter Zara. Deres forhold til hinanden er utrolig indfølende og vedkommende skildret. De er bundet sammen af ikke kun deres slægtskab, men også af deres fælles tab og en fælles tro på at det nytter at være i verden – trods tab, terrorisme og had. Deres omsorg for hinanden og deres fællesskab på tværs af tid og sted er rørende.

Samtidig kommer bogen omkring religion og tro på en respektfuld og interessant måde. Jøden Pierre, muslimen Youssef og den russisk ortodokse Emre har mere tilfælles med hinanden end de hver især har med deres mere krigeriske trosfæller. Til gengæld får de meget udførlige beskrivelser af detaljerne ved ædelstensslibning lov til at fylde for meget efter min smag. Jeg sætter pris på, at en roman er velresearchet, men læseren har trods alt ikke brug for alle facetter for at forstå Pierre eller hans arbejde.

Når det er sagt, så er Smaragdsliberne vedkommende, stærk og tankevækkende, og romanen føjer sig smukt til Riebnitzskys øvrige forfatterskab, som jeg sætter stor pris på.

Anne-Cathrine Riebnitzsky har allerede en stribe velfortalte romaner bag sig, blandt andet Orkansæsonen og Stilheden. Hun har sin helt egen stemme i dansk litteratur, fordi hun kan kunsten at fortælle vigtige historier om de store dramaer i nutiden – eksempelvis krigen i Afghanistan.

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen. 328 sider, Lindhardt og Ringhof. Udkommer 10. oktober 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.