// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørn Lier Horst: Katharina-koden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Jørn Lier Horst: Katharina-koden

Skrevet af den 18. marts 2018 – 07:30Ingen kommentarer

For 24 år siden forsvandt Katharina, og ingen har set hende siden eller hørt fra hende. Det var en af William Wistings første sager, og det blev en sag, som han aldrig kunne glemme Derfor har han hvert år på den dag, hvor Katharina forsvandt, besøgt hendes mand Martin, der bor på en afsidesliggende gård.

Det nager Wisting, at han ikke har kunne løse sagen og han vender troligt tilbage til den og til mysteriet om, hvorfor Katharina var i gang med at pakke en kuffert, den dag hun forsvandt. Hun efterlod sig også en mystisk besked med en række tal og et lille kors på. Det papir er døbt Katharina-koden, for ingen har kunne løse den.

Der er vokset en form for venskab op mellem Martin og Wisting, men det er skævt og uærligt, for inderst inde har Wisting aldrig helt sluppet sin mistanke om, at Martin ved noget eller er involveret. De har år efter år mødtes på dagen, men i år er Martin ikke hjemme, da Wisting kommer – og han svarer heller ikke på sin mobil.

Arbejdsmæssigt bliver han en del af det team, der skal se på gamle sager, ledet af Adrian Stiller, der kommer fra EU-gruppen i Kripos. Han arbejder med uopklarede sager, og er taget fat på sagen om Nadia Krogh, som var en 17 –årig pige, der forsvandt for ca. 26 år siden. Stiller mistænker Martin for at vide noget og han har en vovet plan, som skal få Martin til at indrømme. Den betyder bl.a., at Wisiting skal tage på fisketur med Martin, i dennes hytte, hvor de tidligere har været på weekendtur – og med en mikrofon gemt i tøjet – få Martin til at indrømme. Den er Wisting med på. Planen inddrager også Line, Wistings datter, der arbejder som freelancejournalist og får som opgave at skrive en artikelserie om sagen. Langsomt men sikkert nærmer Wisting og Line sig sandheden fra hver sin side – og det er et spændende plot.

Forfatteren kan noget særligt. Stemningen i hytten, hvor Martin og Wisting bruger en weekend, er så fortættet, at man som læser tænker, at nu går det rigtigt galt. Stillers noget aparte plan, der involverer flere forskellige mennesker, som bliver delvist spillet ud med hinanden, fungerer også spændingsmæssigt rigtigt godt. Jeg er vild med Jørn Lier Horst skrive- og krimistil, hvor historien og de menneskelige karaktertræk er meget fremtrædende og hvor han har et tema som omdrejningspunkt, i denne er det løgn og hvad det gør ved mennesker. Katharina-koden er første bog i hans cold case-kvartet, men Wisting og Line er gamle kendinge.

Læs også gerne vores anmeldelse af Blindgyde, Hulemanden, Jagthundene, Vinterlukket og Natmanden alle af Jørn Lier Horst.

Jørn Lier Horst, Katharina-koden, forlaget Modtryk, 379 sider, oversat af Rolf Stavnem, februar 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.