// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Jerichow (red.): Pundik. Udvalgte artikler fra 1946 til i dag
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Journalistik

Anders Jerichow (red.): Pundik. Udvalgte artikler fra 1946 til i dag

Skrevet af den 8. juni 2008 – 22:53Ingen kommentarer

De fleste danskere kender den nu 80-årige Herbert Pundik, selvom det er adskillige år siden han forlod hjørneværelset på Politiken efter i en menneskealder at have skrevet ledere, kommentarer og analyser på sin gamle skrivemaskine.

Pundik er Politiken. Punktum. Uanset hvor meget Seidenfaden forsøger at ændre format, indhold og politisk linje, så er og bliver han en toer.

Ikke fordi Pundik skriver fantastisk. Men fordi han er engageret, vidende og frem for alt interessant.

Det har han været i over 60 år, hvilket man kan forvisse sig om i den udmærkede samling af 108 artikler med Pundiks signatur, som Anders Jerichow har samlet sammen og publiceret i anledningen af Pundisk 80-års dag tidligere på året.

Pundik har selv udgivet sine erindringer i løbet af de senere år, og hvor der her er tale om to særdeles læsværdige bøger, så må artikelsamlingen alligevel siges at være for feinschmeckere. Nuvel, der er et par artikler, som i et historisk perspektiv kan være spændende at læse (især hans reportager fra Afrikas mange krige og konflikter), men desværre lider bogen under at være dårligt redigeret.

Jerichow har bedt Pundik selv indlede med nogle få linjer til enkelte af artiklerne, og disse er ofte de mest interessante. Det havde været langt mere interessant at have tematiseret artiklerne og evt. i interview-form bedt Pundik (eller andre) forholde sig til de forhold, som artiklen handlede om.

I stedet har man blot fået et kronologisk register og “Best of Pundik”, der tilmed er så sløset redigeret, at stave- og kommafejl ikke er fjernet.

En god artikelsamling – uanset at den udgives som en hyldest til en personlighed – bør komme mindst et spadestik dybere end de enkelte artikler. Ellers er der ikke megen idé i at udgive dem i et samlet værk.

Man får meget mere Pundik ved at læse hans erindringer – og så ellers læse hans vidende kommentarer, som stadig findes hver uge i Politikens spalter.

Anders Jerichow (red.): Pundik. Udvalgte artikler fra 1946 til i dag. Politikens Forlag, 2008.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.