// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jeppe Sandholt: Ørn
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Graphic novel, Tegneserie

Jeppe Sandholt: Ørn

Skrevet af den 11. november 2023 – 05:52Ingen kommentarer

Danmarks længste tegneserie – nogensinde. Det er, hvad du sidder med i hånden, når du giver dig i kast med Jeppe Sandholts ”Ørn”. Til gengæld er den meget hurtig læst, og du får serveret en skøn og vedkommende historie på en helt igennem herlig måde.

Det er de 842 sider, der gør ”Ørn” til Danmarks længste tegneserie. Og det er en lille bitte smule snyd. Den er nemlig præsenteret i en almindelig bogstørrelse i hardback – og ikke i det større tegneserieformat, hvor der kan være væsentlig flere tegninger på siderne. Men lad det nu ligge. Det gør ikke bogen mindre elegant – både i udtryk og i indhold.

Vi følger en dreng, der vokser op med en far, der ved, hvad forskellen er på mænd og kvinder, og som har en gård, han skal passe. Det hjælper knægten med til. Det er også faren, der lærer drengen at gå på jagt, og her skyder han en havørn. Udover at det er ulovligt, så efterlader det en stakkels unge uden sin mor. Drengen finder ungen og fragter den i skjul hjem og passer på den.

Fuglen vokser sig langsomt større og stærkere, mens drengen får en kæreste og får nye og spændende interesser. Og mens han bliver påvirket af alt og alle omkring ham, danner han forbindelser og venskaber, der er med til at forme ham som menneske.

Bogen er et smult udklip af en ung mands liv, og hvor vi kommer i tæt kontakt med alle hans følelser på begge sider af fløjene – men mest af alt dem, der er blanding af en hel masse, han ikke helt forstår, og som han først skal til at lære. Du får med andre ord sjældent en mere vedkommende og relevant bog i hånden, og identitet driver ned ad hver eneste side – også selvom drengen udvikler en evne til at tale med ørnen. Det forstår du, når du læser den.

Det er følelser, vi kender; usikkerhed, vi har mødt; spirende venskaber, vi har prøvet. Og derfor finder du også en masse tryghed på siderne. Ja, selv i situationer, der ligger meget langt fra din egen hverdag.

Jeg synes, det er her, genialiteten lever i bogen. Vi har simpelthen lyst til at vende den næste side – og den næste – og den næste. Vi kan se os selv, vores familie, eller venner og bekendte i handlingen. Og derfor kommer historien tæt på os.

Stregen er dejlig og let, og historien er farvelagt efter det humør eller den situation, personerne i handlingen er i. Det er smart. Det er godt. Og jeg er nu med et blevet vild med Danmarks længste tegneserie

Jeppe Sandholt: ”Ørn”, Forlaget Fahrenheit, 842 sider, udkom oktober 2023.

Læs også:
Anders Worm: Cassiopeas nye stjerne

Lars Kramhøft: Husvild

Ta-Nehisi Coates & Brian Stelfreeze: Black Panther – En nation under vores fødder

Der er lukket for kommentarer.