// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: Bertel Haarder – en frygtløs tænker
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Politisk biografi, Samfund

Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: Bertel Haarder – en frygtløs tænker

Skrevet af den 22. oktober 2022 – 05:52Ingen kommentarer

Jeg havde mulighed for at tale med Bertel Haarder, da han i egenskab af kirke- og kulturminister i 2016 var i Rio de Janeiro for at støtte op om de danske atleter, der deltog i De Olympiske Lege. Allerede dagen efter den store åbningsceremoni skulle tre danskere i kamp i cykelsportens hofdisciplin, linjeløbet. Som nogle måske husker, var det her, Christoffer Juul-Jensen og nu tragisk afdøde Chris Anker Sørensen var med til at køre en flot sølvmedalje hjem for Jakob Fuglsang, der blev slået på stregen af belgiske Greg Van Avermaet.

Bertel havde selv købt en ekstra billet til sin hustru Birgitte, og sammen besluttede de sig for at nyde lidt tid sammen i den ellers så travle OL-by. På dagen havde Bertel hyret en taxa, der skulle køre ham og Birgitte rundt og se cykelløbet de steder, hvor det var muligt. Men sådan skulle det ikke gå.

Taxachaufføren, viste det sig, havde oversolgt sine egne stifinderevner, og i løbet af de omtrent seks timer, cykelløbet varede, så Bertel og Birgitte ikke rytterne en eneste gang. Bertel var ikke begejstret. Og da den udvidede danskerdelegation senere stod i lobbyen på ’danskerhotellet’ og ventede på at modtage Jakob Fuglsang, var Bertel ikke til stede. Men få sekunder før Fuglsang med fotografer og lys i hælene trådte ind til folkets hyldest, så jeg Bertel komme hurtigt ind og stille sig op ved siden af Anders Samuelsen, Frank Jensen og Henrik Sass. Som alle vi andre smilede han og klappede af den nykårede danske sølvmedaljetager. Ingen kunne mærke på ham, at han havde haft en forfærdelig dag. Ingen kunne se, at hans skuffelse over at have misset selve begivenheden var voldsom.

Jeg kan finde mange historier om Bertel Haarder, der kan sige noget om, hvem han er som person. Bogen ”En frygtløs tænker” af psykolog, foredragsholder og forfatter Anne Knudsen og hendes mand, journalist og forfatter, Steen Valgreen-Voigt byder på rigtig mange af den slags historier. Men min egen oplevelse fra hotellet på Copacabana er lige så betegnende for den person, Haarder er, som alle de anekdoter, vi får med i den herlige portræt. Bertel Haarder er nemlig et på alle måder ordentligt menneske, der sætter alle andre før sig selv.

Og spørger du Haarder, hvad du skal kalde ham, får du heller ikke svaret ’politiker’. Nej, han er ’højskolemand’, hvilket giver mening, eftersom hans tilknytning til den danske højskole går helt tilbage til hans fødsel på Rønshoved Højskole. Han tog endda sin kandidatgrad på Aarhus Universitet med speciale i Grundtvigs frihedssyn. På hans Wikipedia-side under ’beskæftigelse’ står der ’Højskolelærer’. Hans baggrund og tilknytning betyder meget for ham.

Undertitlen ”En frygtløs tænker” stammer fra tidligere Venstre-formand, Henning Christoffersen, og den daværende unge løve og senere statsminister, Anders Fogh-Rasmussen tog straks bolden op og nikkede anerkendende mod Bertel, mens hans sagde, at Venstre havde brug for mere frygtløs tænkning.

Gennem bogen møder vi en person, som alle, der kender ham, kalder ’en hæderlig mand’. Bertel Haarder er en tænker. Og han er også ganske frygtløs, selvom hans tanker og meninger er grundet i traditioner og historie. Det frygtløse kommer i hans positioner i politiske spørgsmål, og at han så tydeligt kan ændre mening, når han lærer noget nyt. Det er helt ærligt en befriende egenskab i politik. Og er Bertel Haarder uenig, så får du det at vide. Men ikke uden respekt. Således har højskolemanden ved flere meget tydelige tilfælde vist sin uenighed – også selvom noget var besluttet henover hovedet på ham, og som hans eget ministerium var tiltænkt at stå på mål for. Nej, nej! Den gik ikke under Bertel Haarder. Således var det også i den grad den lammende egen-kritik af partiet Venstre, der gennemsyrede hans første bøger, der ikke alene fik ham valgt ind i Folketinget men også fik ham til at blive én af de folk, der skulle sætte kursen for fremtidens Venstre.

Gennem bogen får du et rigtig godt billede af hans liv og det, der har gjort ham til den, han er. Sproget er pænt, til tider lidt højtideligt, og det irriterede mig en anelse i begyndelsen. Men meget hurtigt faldt alt i hak, og netop det valg af sprog passer perfekt til et portræt af en rigtig højskolemand.

Bertel Haarder træder efter Folketingsvalget 2022 ud af Folketinget. Og han vil blive savnet – også af sine modstandere, hvilket blandt andet fremgik af statsminister Mette Frederiksens afskedstale til Bertel Haarder og to andre kolleger. Med bogen her får du lov at beholde koryfæet lidt endnu.

Anne Knudsen og Steen Valgreen-Voigt: ”Bertel Haarder – en frygtløs tænker”, Forlaget Gyldendal, 422 sider, udkom september 2022.

Læs også:
Søren Pind: Frie ord

Lars Løkke Rasmussen: Om de fleste og det meste

Anders Langballe: Forfra

Der er lukket for kommentarer.