// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Svend Brinkmann: Tænk – til forsvar for et tankefuldt liv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi

Svend Brinkmann: Tænk – til forsvar for et tankefuldt liv

Skrevet af den 15. september 2022 – 06:59Ingen kommentarer

Det lyder som en tung titel. Isoleret set er ordet ’tænk’ vel også et ord, der kan fremkalde idéer om et dybere emne. Og når du har læst Svend Brinkmanns bog, er der nok heller ingen tvivl om, at du mener, du har været dybt nede i emnet: at tænke. Spørgsmålet er så, om du har lært det, du håbede på.

Tager du bogens undertitel ’Til forsvar for et tankefuldt liv’, så bør du ikke blive skuffet. For det er lige præcis det, du får, når du læser denne bog. Du sidder tilbage med Brinkmanns higen efter mere tankefuldhed og mere tænkning. Men for at nå derhen er han så rar, at han giver os en masse baggrundsviden og lærer os, hvordan tanker er delt op i eksempelvis meningsskabende tanker og problemløsende tanker – blot for at nævne en enkelt ting.

Jeg elsker, at Brinkmann lægger ud med Daniel Kahnemans definition af vores to måder at tænke reaktivt på. Det handler, som du måske ved, om system 1- og system 2-tænkning, hvor du tænker over dine hurtige reaktive svar, og du tænker over dine mere analytiske svar – to vidt forskellige måder at tænke og reagere på.

Emnet er helt fantastisk spændende. Hvornår tænker vi? Hvornår tænker vi bedst? Hvad er det at tænke godt? Hvorfor er det vigtigt? Hvad betyder det, at vi forstår forskellen mellem forskellige måder at tænke på? Disse og mange andre spørgsmål berører Brinkmann, der selv er professor i psykologi ved Aalborg Universitet og forfatter til mange udgivelser. Du får ikke svar på det hele. Overhovedet ikke. Men du … ja, tænker over det hele, når du læser bogen.

Det, du ikke får i denne bog, er midler til, hvordan du tænker bedst og optimerer din måde at udvikle tankegang på. Det findes der et hav af apps til din telefon, der lover dig. Om de så hjælper, er nok en anden sag, men træning er i dette – som i mange andre – tilfælde nok altid en god pejlestok.

Brinkmann er dygtig. Og du kan lære meget ved at læse ”Tænk”. Der er referencer til nogle af de største filosoffer og tænkere gennem historien; der er fantastiske tankeeksperimenter; der er mange hypoteser; der er mange forklaringer; og så er der mange ting, du selv er nødt til at afkode. Brinkmann holder sig for god til at pådutte dig sine egne meninger om politisk motiverede tanker, men han berører emnerne. Uden at han selv direkte siger det, er det også meget tydeligt, at han efterlyser lidt mere tankevirksomhed på de sociale medier.

Bogen gør for mig det, den skal. Den sætter tankerne i gang – både de problemløsende og de meningsskabende. Men fremfor alt får den mig til at længes efter en tid, hvor jeg bare gik en tur uden noget i ørerne og tænkte over ting – for tankens skyld.

Svend Brinkmann: ”Tænk – Til forsvar for et tankefuldt liv”, Forlaget Gyldendal, 192 sider, udkom august 2022.

Læs også:
Preben Brock Jacobsen: Slip tanken løs

Adam Grant: Tænk igen

Carlo Rovelli: Tidens orden

Der er lukket for kommentarer.