// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Adam Grant: Tænk igen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samfund, Videnskab

Adam Grant: Tænk igen

Skrevet af den 12. august 2022 – 05:05Ingen kommentarer

”Det er rigtigt. Sådan er det”. Sådan tænker mange af os, og når vi har syntes noget i tilpas lang tid, sidder det måske så meget på holdnings- eller erfarings-rygraden, at vi glemmer at genoverveje. Eller at gentænke.

Det skyldes også, at vi i høj grad belønnes for at holde fast i vores synspunkter eller dét vi kan fagligt. Det kan nemlig gøre os til eksperter. Og vi elsker ”best practice” i corporate verdenen.

Og vi ser de samme eksperter blive konsulteret og adspurgt inden for deres respektive områder hver gang, fordi de ved noget og er kloge på deres område.

Og derfor kan det blive risikabelt for dem – og os – at gentænke vores synspunkter og viden. Holdninger kan ofte skifte, men videnskab er heller ikke konstant, og ny viden fortjener ny opmærksomhed og nye overvejelser.

Og det er én af hovedpointerne i Adam Grants bestseller Tænk igen, der strøg ind på de internationale bestseller-lister, da den udkom sidste år.

For som han indleder med i bogen: ”Jeg har stor respekt for erfaring, men foretrækker stringensen i evidens”.

Men at gentænke sin viden og holdninger kræver, at vi tør indrømme, at kendsgerningerne måske har ændret sig. Det, vi engang troede var rigtigt, er måske forkert nu. Men det er svært at ændre holdning til noget, vi tror fuldt og fast på, og i nogle tilfælde kan det endda true vores både professionelle og personlige identitet og selvopfattelse.

Dertil kommer, at vi som mennesker ofte foretrækker at basere vores holdninger på det, der føles rigtigt frem for det, der – på tidspunktet – fremstår som mere faktuelt korrekt. På trods af vi ikke er ret tilbageholdne med at konkludere, at andre har brug for at tænke sig om en gang til.

Bogen er super aktuel og væsentlig og hovedpointerne kan de færreste være uenige i. Men den var noget lang og omfattende, hvilket de 70 siders kildehenvisninger og stikord bagerst i bogen vidner om, og ærligt havde jeg lidt svært ved at blive færdig med den.

Jeg sidder med en følelse af, at jeg kunne læse et abstract eller en anmeldelse og dermed have fået de fleste pointer med alligevel.

Men det er klart en anbefaling til alle nysgerrige mennesker.

Adam Grant, Tænk igen – kunsten at vide, hvad du ikke ved, Content Publishing, oversat af Annette Rosenberg, november 2021, 266 sider.

Der er lukket for kommentarer.