// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emma Hamberg: Brunstkalenderen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Emma Hamberg: Brunstkalenderen

Skrevet af den 2. marts 2009 – 21:03Ingen kommentarer

Hvorfor får jeg af og til bøger med køer? Det er jo ikke ligefrem fordi jeg er interesseret i at holde kvæg. I brunstkalenderen handler det dog mindre om køer og mere om tre søstre, der er vokset op på en gård, og en dag må vende tilbage i forbindelse med deres fars pludselige død.

De tre svenske søstre er meget forskellige og bokser hver især med deres eksistentielle problemer. Den yngste søster, som har mand, dyr og fire børn er på sammenbrudets rand og vil gerne af med sine børn. Den mellemste kæmper så hårdt for at få børn, at hendes mand helt har mistet lysten til samvær med hende. Den ældste datter lever et singleliv som bartender og er til rock og whisky.

Brunstkalenderen minder mig om norske Anne B Ragde, som har skrevet Berlinerpoplerne, Eremitkrebsene, og Ligge i grønne enge, som handler om tre meget forskellige norske brødre, hvis liv bliver vendt på hovedet i forbindelse med moderens død, da de må vende tilbage til barndomsgården for at hjælpe til. Anne B Ragdes bog er dog – måske fordi den blev udgivet først – mere original i sin historie.

Lidt klogere på det der med køer endte jeg dog med at blive. En brunstkalender er ganske enkelt den kalender man bruger til at holde styr på, hvornår den enkelte ko skal insemineres. Så har man også bedre styr på, hvornår man kan forvente, at den skal kælve. Ja ja man kan godt blive klogere af at læse chiklit-bøger. Måske den mellemste af søstrene også skulle føre brunstkalender?

Bogen er skrevet i en munter chiklit-stil, men er dog ikke en typisk munter chiklit. Den er nemlig fortællingen om en familie, som ikke kan finde ud af at sige det de føler. En familie, der først for sent finder ud af at de gerne vil hinanden. Og det gør bogen alvorlig. Desværre mister forfatteren pusten til sidst. Bogen mister i al fald den spænding, som blev bygget op i starten. I stedet sidder man som læser tilbage med lidt for banale dialoger mellem bogens personer og deres forsøg på at finde hinanden trods alt det rod de har lavet.

Forfatteren Emma Hamberg er født i 1971, og bor uden for Stockholm med mand og tre børn. Brunstkalenderen er hendes anden voksenroman, men den første som er oversat til dansk. Hun har tidligere skrevet ungdomsbøger. Bogen udkommer d. 7. marts på Aronsen Forlag.

Emma Hamberg, Brunstkalenderen, Aronsen, udkommer på dansk marts 2009, oversat fra svensk (2007) af Henriette Rostup.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.