// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anne B. Ragde: Berlinerpoplerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anne B. Ragde: Berlinerpoplerne

Skrevet af den 20. september 2008 – 15:474 kommentarer

Jeg fik anbefalet ”Berlinerpoplerne” af først min svigermor og sidenhen af den lokale boghandler i Vanløse. Jeg må indrømme, at jeg var noget skeptisk og havde da også bogen liggende længe på hylden, inden det blev ”dens tur”. Bogen er lyseblå og der er tegnet et hoved af en gris med blyant på coveret. Ikke ligefrem den slags bøger jeg almindeligvis tænder på.

Jeg skulle dog ikke læse ret mange sider før jeg vidste, at jeg sad med en af de bedre bøger i hånden. Muligvis en der lå lidt udenfor den genre jeg normalt læser (krimier og chiklit), men en bog som bestemt var værd at læse.

Det drejer sig om 3 voksne brødre, som bringes sammen i forbindelse med at deres mor får et slagtilfælde. De første mange sider i bogen er udelukkende beskrivelser og præsentation af disse brødre og det bliver gjort på en så grundig og autentisk måde, at det ikke er det mindste kedeligt. Man får et indtryk af en forfatter, som har gjort et ordentligt forarbejde i forhold til at researche på de konkrete hovedpersoners erhverv.

Vi præsenteres således for bedemanden, som bor alene i en 2 værelseslejlighed i Norge og som aldrig er blevet gift. Vi får et indgående kendskab til det at arbejde som bedemand, hvilket bestemt ikke var et erhverv jeg i forvejen vidste noget om. Vi møder den homoseksuelle bror, som er flyttet til København, hvor han bor med sin kæreste i en stor designerindrettet lejlighed og som arbejder som vinduesdekoratør og vi møder bondemanden, som passer grisene på barndomsgården, er ganske påholdende med penge og har et lidt tilfældigt forhold til personlig hygiejne. Det er ganske interessant at en opvækst på en gård i det nordlige Norge kan skabe så forskellige mænd.

Det er en spændende fortælling om kærlighed, fattigdom, grise, og en familie med sine egne hemmeligheder. Det lyder muligvis trivielt og kedeligt, men det er det langt fra! Det er derimod en bog så velskrevet, at man nærmest kan føle og lugte de personer der bliver skildret.

Jeg har allerede købt bind 2 ”Eremitkrebsene” og bind 3 ”Ligge i grønne enge” udkommer på dansk d. 30. september 2008.

Anne B Ragde, Berlinerpoplerne, 2004, oversat fra norsk af Karen Fastrup og Niels Lyngsø 2007, Rosinante, 299 sider.

4 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.