// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Craig Thompson: En dyne af sne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Tegneserie, Young adult

Craig Thompson: En dyne af sne

Skrevet af den 13. oktober 2024 – 05:27Ingen kommentarer

Der skal noget til, før jeg sætter mig med og læser en næsten 600 sider lang tegneserie. Og når handlingen er om en ung mands opvækst i en stærkt kristen familie i det kolde, nordlige USA, ja, så burde der være automatiske advarselslamper, der kunne skræmme naive og almindeligt nysgerrige læsere væk. Men nej. Det er slet ikke nødvendigt. For i al sin simplicitet og sin helt igennem tiltalende almindelighed er fortællingen om Craig absolut fremragende.

Der er tale om noget så sjældent som en tegnet selvbiografi. Og endda kun de unge år hos Craig Thompson. Men det er alt det genkendelige i de – for de fleste – ikke lige så genkendelige rammer, der fanger mig. Det er forholdet til broderen. Den sprudlende fantasi, der ændrede deres fælles seng til en båd jagtet af hajer. Den svære tid med mobning i skolen. Den første rigtige forelskelse. Kampen med kærligheden. Opbruddet hjemmefra. Og meget, meget mere. Alt sammen ganske udramatisk. Men med en identifikationsfaktor på ti ud af ti.

Rammerne er nok – som nævnt – ikke lige så genkendelige for de fleste. Det er et stærkt kristent hjem og en stærkt kristen skole. Og alt i hjemmet er nok heller ikke så stuerent, som det forhåbentlig er for de fleste herhjemme. Men indholdet; alt det liv, vi propper derind i disse rammer, ja, det er noget, vi nok alle sammen har været igennem. Og det fanger mig altså fuldstændig.

Craig Thompson tegner ganske levende og uden for meget fantasy iblandet. Det kan såmænd godt virke, men det havde ikke været godt her. Til gengæld ser vi mange tanker – altså ting, der kun skete i hovedet på Craig: fantasien, tankerne, håbet. Det er smukt, og det er indbydende.

En stor del af bogen foregår hos Rainas forældre, hvor Craig var på besøg i to uger. Raina er Craigs første forelskelse. Og hvor er det bare dejligt at bladre gennem handlingen, når kærligheden blomstrer mellem to unge, uprøvede, nysgerrige og gennemgode mennesker.

Jeg blev helt høj af at læse denne bog. Den er intet mindre end genial.

Craig Thompson: ”En dyne af sne”, Forlaget Fahrenheit, 588 sider, på dansk ved Paw Krogsbæk Mathisen, udkom maj, 2024

Læs også:
Jeppe Sandholt: Ørn

Anders Worm: Cassiopeias nye stjerne

Lars Kramhøft: Husvild

Der er lukket for kommentarer.