// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Erling Jepsen: Vindueskiggeren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Roman

Erling Jepsen: Vindueskiggeren

Skrevet af den 27. november 2022 – 06:39Ingen kommentarer

Erling er ved at v√¶re 20 √•r og dr√łmmer stort om at blive dramatiker. S√• mens han observerer omverdenen, tager noter og skribler lidt i fritiden, tjener han til mad p√• bordet ved at arbejde som kommunal arbejdsmand, hvor han er ved at grave en sti ud i et velhaverkvarter og bor stadig p√• et kollegium, selvom han ikke l√¶ngere studerer, men det er der vist ingen, der har opdaget.

Om aftenen g√•r han ture i byens velhaverkvarterer og kigger ind af vinduerne, n√•r m√łrket falder p√• og lamperne t√¶ndes i husene. Hans dr√łm er at skrive et tv-spil om rige mennesker, for han er sikker p√•, at det vil skaffe ham anseelse hjemme i Gram.

Han g√•r og kigger ind af vinduerne og forestiller sig, hvordan livet som velhavende fungerer, men da det lykkes ham at komme indenfor hos √©n af familierne, via deres √¶ldste datter, som han bliver k√¶reste med, f√•r han syn for sagen fra f√łrste r√¶kke og det er knap s√• fascinerende og renskuret, som han regnede med.

Vindueskiggeren er fjerde bind i Erling Jepsens autofiktive erindringsromaner, som denne gang også fungerer som et portræt af en samfundsklasse.

Det er historien om en ung mand, der str√¶ber opad og dermed ender med at opf√łre sig p√• en m√•de, som han ikke selv kan st√• inde for. For eksempel da han, p√• trods af at han har en dejlig k√¶reste, som han er glad for og som arbejder i sin fars p√łlsevogn, ender med at v√¶re sammen med Suzanne, hvis velhavende far kan skaffe ham adgang til en teaterdirekt√łr, der m√•ske kan hj√¶lpe ham med at f√• dramatiker-dr√łmme opfyldt.

Eller da han lader som, at han ikke ser sin tidligere kommunalarbejder-kollega en dag, han er ude og gå med Suzanne.

Det kan v√¶re sv√¶rt at ‚ÄĚskifte klasse‚ÄĚ og det er m√•ske slet ikke s√• glamour√łst, som man skulle tro.

Jeg kan rigtig godt lide Erling Jepsen erindringsromaner. De er skrevet med s√• stor selvindsigt, at vi alle kan l√¶re noget, sproget flyder og scenerne er, p√• trods af at v√¶re meget almindelige, underholdende, t√•krummende og faktisk ogs√• lidt r√łrende til tider. Der er mange triste sk√¶bner i denne bog og Stine, p√łlsemandens datter, st√•r faktisk tilbage som den, der har trukket det l√¶ngste str√•, n√•r alt kommer til alt.

Der må komme en tv-serie ud af det her.

Læs også vores anmeldelse af et af de andre bind i serien Hjemmefra her.

Erling Jepsen, Vindueskiggeren, Gyldendal, oktober 2022, 238 sider.

Der er lukket for kommentarer.