// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Bastian Emil Goldschmidt: Fremad
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport, Sportslitteratur

Bastian Emil Goldschmidt: Fremad

Skrevet af den 24. september 2022 – 05:57Ingen kommentarer

Jeg har ventet p√• denne bog. Lige siden jeg for f√łrste gang s√• Bastian Emil Goldschmidt i studiet p√• Discovery‚Äôs d√¶kning af cykell√łb, var jeg faktisk solgt. Ogs√• selvom jeg i f√łrste omgang ikke rigtigt ville indr√łmme det over for mig selv. For hvem var han egentlig, den tilsyneladende meget unge mand i meget fint jakkes√¶t med olieglat h√•r, der sad der og fabulerede som en anden J√łrgen Leth?

Ja, det fandt jeg s√• hurtigt ud af. Jeg og mange andre ‚Äď inklusive ‚Äď tror jeg ‚Äď Brian Holm, der i den modsatte sofa i studiet ikke s√• ud til at kunne afkode denne nye g√¶st meget bedre, end jeg selv kunne hjemme bag sk√¶rmen.

Men Bastian Emil kr√łb langsomt ind under huden p√• Brian Holm ‚Äď og p√• mig. Han tryllebandt med sin passion for cykelsport, med sin forst√•else for mekanikker og processer i feltet under l√łbene og med sin viden om de st√łrste historiske figurer i sporten. Men fremfor alt fangede han med sin viden om de lokalomr√•der, vi bev√¶gede os igennem. Han var ‚Äď i mangel p√• en bedre beskrivelse ‚Äď en erstatning for det, vi i for mange √•r havde v√¶ret foruden i den danske cykeld√¶kning: en person med J√łrgen Leths viden og fascination samt tilgang til sporten.

Men lad os lige sl√• fast. Bastian Emil Goldschmidt er ikke J√łrgen Leth. Det vil han v√¶re den f√łrste til selv at sige. Men han besidder en masse af de kvaliteter og de evner til at betragte cykelsporten med andre √łjne, som J√łrgen Leth ogs√• g√łr. Derfor kan han blive en rigtig god arvtager efter Leth. En 5-6 timers udsendelse fra et langt cykell√łb kan godt have gl√¶de af et lidt anderledes perspektiv og lidt andre betragtninger til at supplere den sportslige d√¶kning.

Med ‚ÄĚFremad‚ÄĚ understreger Bastian Emil ‚Äď ja, undskyld jeg s√•dan v√¶lger at v√¶re p√• fornavn med ham ‚Äď at hans mission er andet end at ‚Äôd√¶kke et cykell√łb‚Äô. Han oplever sporten p√• et helt andet niveau end mange andre. Og han arbejder intenst p√• hele tiden at formulere det s√• lyrisk og poetisk som muligt. Og tag ikke fejl. Det her kan han faktisk godt finde ud af. Hvor det for mange ville v√¶re en lidt kunstig tilgang til sporten at skulle fort√¶lle lyrisk og tilbageskuende om den, s√• er det tydeligvis noget, der passer fabelagtigt til Bastian Emil.

Han beskriver de store l√łb, episoder fra Mads Pedersens VM-sejr, dyrker enkelte af de store helte, taler om den legendariske timerekord og meget, meget mere. Og han g√łr det med evige referencer til b√•de historiske begivenheder og citater fra nogle af de st√łrste forfattere og politikere. Han s√¶tter alt ind i en kunstnerisk ramme og serverer den med et lifligt sprog og en pensel, der for alvor forst√•r at male billeder for vores indre blik. Det er ekstremt underholdende og samtidig meget smukt. Og jeg elsker det. Jeg vil have mere.

Bogen her er til dig, der gerne vil et lag dybere. Dig, der ikke udelukkende ser et cykell√łb med en vinder og pr√¶mie. Dig, der ogs√• ser det fascinerende i rejsen mod m√•lstregen. Dig, der ogs√• kan nyde historien i lidelsen og det spejl, rytterne i dag er til dem, der k√łrte i g√•r. Det her er rigtig, rigtig godt. Og forh√•bentlig kommer der mere af det.

Bastian Emil Goldschmidt: ‚ÄĚFremad‚ÄĚ, Forlaget Strandberg Publishing, 200 sider, udkom maj 2021.

Læs også:
Joakim Jakobsen: Tour de France ‚Äď Verdens h√•rdeste cykell√łb

Christoffer Stig Christensen: Mader & Leth: Sidste tour

Albert Londres: Landevejens galejslaver

Der er lukket for kommentarer.