// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bastian Emil Goldschmidt: Fremad
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport, Sportslitteratur

Bastian Emil Goldschmidt: Fremad

Skrevet af den 24. september 2022 – 05:57Ingen kommentarer

Jeg har ventet på denne bog. Lige siden jeg for første gang så Bastian Emil Goldschmidt i studiet på Discovery’s dækning af cykelløb, var jeg faktisk solgt. Også selvom jeg i første omgang ikke rigtigt ville indrømme det over for mig selv. For hvem var han egentlig, den tilsyneladende meget unge mand i meget fint jakkesæt med olieglat hår, der sad der og fabulerede som en anden Jørgen Leth?

Ja, det fandt jeg så hurtigt ud af. Jeg og mange andre – inklusive – tror jeg – Brian Holm, der i den modsatte sofa i studiet ikke så ud til at kunne afkode denne nye gæst meget bedre, end jeg selv kunne hjemme bag skærmen.

Men Bastian Emil krøb langsomt ind under huden på Brian Holm – og på mig. Han tryllebandt med sin passion for cykelsport, med sin forståelse for mekanikker og processer i feltet under løbene og med sin viden om de største historiske figurer i sporten. Men fremfor alt fangede han med sin viden om de lokalområder, vi bevægede os igennem. Han var – i mangel på en bedre beskrivelse – en erstatning for det, vi i for mange år havde været foruden i den danske cykeldækning: en person med Jørgen Leths viden og fascination samt tilgang til sporten.

Men lad os lige slå fast. Bastian Emil Goldschmidt er ikke Jørgen Leth. Det vil han være den første til selv at sige. Men han besidder en masse af de kvaliteter og de evner til at betragte cykelsporten med andre øjne, som Jørgen Leth også gør. Derfor kan han blive en rigtig god arvtager efter Leth. En 5-6 timers udsendelse fra et langt cykelløb kan godt have glæde af et lidt anderledes perspektiv og lidt andre betragtninger til at supplere den sportslige dækning.

Med ”Fremad” understreger Bastian Emil – ja, undskyld jeg sådan vælger at være på fornavn med ham – at hans mission er andet end at ’dække et cykelløb’. Han oplever sporten på et helt andet niveau end mange andre. Og han arbejder intenst på hele tiden at formulere det så lyrisk og poetisk som muligt. Og tag ikke fejl. Det her kan han faktisk godt finde ud af. Hvor det for mange ville være en lidt kunstig tilgang til sporten at skulle fortælle lyrisk og tilbageskuende om den, så er det tydeligvis noget, der passer fabelagtigt til Bastian Emil.

Han beskriver de store løb, episoder fra Mads Pedersens VM-sejr, dyrker enkelte af de store helte, taler om den legendariske timerekord og meget, meget mere. Og han gør det med evige referencer til både historiske begivenheder og citater fra nogle af de største forfattere og politikere. Han sætter alt ind i en kunstnerisk ramme og serverer den med et lifligt sprog og en pensel, der for alvor forstår at male billeder for vores indre blik. Det er ekstremt underholdende og samtidig meget smukt. Og jeg elsker det. Jeg vil have mere.

Bogen her er til dig, der gerne vil et lag dybere. Dig, der ikke udelukkende ser et cykelløb med en vinder og præmie. Dig, der også ser det fascinerende i rejsen mod målstregen. Dig, der også kan nyde historien i lidelsen og det spejl, rytterne i dag er til dem, der kørte i går. Det her er rigtig, rigtig godt. Og forhåbentlig kommer der mere af det.

Bastian Emil Goldschmidt: ”Fremad”, Forlaget Strandberg Publishing, 200 sider, udkom maj 2021.

Læs også:
Joakim Jakobsen: Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb

Christoffer Stig Christensen: Mader & Leth: Sidste tour

Albert Londres: Landevejens galejslaver

Der er lukket for kommentarer.