// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bastian Emil Goldschmidt: Verden af vilje – reportager fra et år med cykelløb
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Sport, Sportslitteratur

Bastian Emil Goldschmidt: Verden af vilje – reportager fra et år med cykelløb

Skrevet af den 24. december 2022 – 06:04Ingen kommentarer

Jeg har tidligere sagt, at Bastian Emil Goldschmidt er den nye Jørgen Leth. Selvom det måske er en tilsnigelse, og der er mange flere lag at sidestille de to personligheder i, så vil jeg sige, at jeg – efter at have læst ”Verden af vilje” – ikke har ændret mening. Faktisk overhovedet ikke.

Bastian Emil er en tænker og en føler – ligesom Jørgen Leth. Han ser ikke bare cykelløb; han mærker dem og optager dem i sin krop. Og når han senere ytrer sig om andre løb, har han de tidligere i sig og kan sammenligne, fortælle historier og perspektivere. Det betyder alt, når du eksempelvis som seer til et 5-6 timers cykelløb skal sidde og holde interessen, at du også får tilbudt de gode historier og perspektiver.

”Verden af vilje” er et eksempel på, hvordan disse perspektiver og historier opstår. Med sin sædvanlige entusiasme og sit let poetiske kig på begivenhederne beretter Bastian Emil fra de største løb i den forgangne sæson. Hele 32 reportager fra cykelløb får vi som gave i ”Verden af vilje”, og på denne traditionelle måde hylder han ikke alene cykelløbene men også den historiske facon, hvorpå formidling fra disse løb blev foretaget – før tv og radio begyndte at interessere sig for sporten i den grad, de gør i dag.

Men som læser får du meget mere end blot reportager fra selve løbene. Bastian Emil er med både før, under og efter selve hovedbegivenhederne. Han taler både om og med nogle af løbenes største stjerner og får dermed et ekstra lag på sin fortælling fra sæsonen.

Jeg kan godt lide at se cykelløb. Jeg er bedst til de hårde bjergetaper, men en klassiker som Paris-Roubaix eller et VM kan også holde min opmærksomhed gennem det meste af en dag. Så hvad er det, du får med skriftlig reportage, som du ikke får, når du ser et løb i tv? Du får først og fremmest en fortolket indlevelse, du ellers selv skal levere ovenpå de billeder, du ser. Og så er du overladt til forfatterens luner om, hvor langt ned ad de enkelte veje i fortællingerne, du skal følge med. Det betyder, at du skal lade dig følge ind i fortællingen, i stedet for at du – som du er vant til fra blandt andet sociale medier – kan springe fra og hoppe videre, så snart noget ikke længere kan holde din interesse.

Resultatet er total indlevelse og fuldstændig nydelse. Bastian Emils udfordring er, at han som ekspert på tv godt kan kaste sig ud i flere små hjørner af en fortælling i en sammenligning med et gammel cykelløb, han har læst om i en artikel, og det virker langt svagere på tv end på skrift. Derfor er gevinsten ved denne bog, at hans fortællemåde er en sand gavebod af gode oplevelser.

Skulle du mangle en gave til en god ven eller et familiemedlem, der enten er glad for cykelløb eller bare er rigtig glad for gode fortællinger, så skal du ikke lede længere. ”Verden af vilje” er svaret.

Bastian Emil Goldschmidt: ”Verden af vilje – reportager fra et år med cykelløb”, Forlaget Strandberg Publishing, 304 sider, udkom november 2022.

Læs også:
Bastian Emil Goldschmidt: Fremad

Brian Nygaard: Uden for kategori: Dagbog fra Tour de France 2022

Jørgen Leth: Fra et sted til et andet

Der er lukket for kommentarer.