// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Linda Skaaret: Fugl og fisk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Linda Skaaret: Fugl og fisk

Skrevet af den 1. juni 2021 – 07:53Ingen kommentarer

“Jeg sidder omme i Bl√•vand i en fremmed dames trusser og joggingbukser”. S√•dan lyder √•bningss√¶tningen til denne fine debutroman Fugl og fisk af Linda Skaaret og min interesse var omg√•ende vakt.

Maj er kaldt hjem fra Norge til Esbjerg, da hendes far er d√łende. Hun er lilles√łsteren i familien, har tre √¶ldre s√łskende og har altid v√¶ret tilpasningsparat. I Norge er hun danskeren, og dermed lidt anderledes og nu hjemme i Esbjerg, er hun hende, der har bosat sig i Norge. Man fornemmer, at hun ikke rigtigt passer ind, at hun p√• en ikke n√¶rmere defineret m√•de er lidt ved siden af de andre.

“Familien er et kompliceret sted” st√•r der i bogen. Det er ret pr√¶cist, hvordan Maj oplever det. Og hvordan mange andre garanteret ogs√• oplever det ind imellem. Ikke mindst n√•r man bliver voksen og st√•r overfor en d√łende for√¶ldre og som s√łskende ikke er enige om, hvordan det f√łles, skal tackles, h√•ndteres. Majs s√łskende tager ikke specielt godt imod hende. S√¶rligt den ene af s√łstrene mener, at Maj har svigtet ved at rejse v√¶k. N√•r vi l√¶rer Majs familie og deres indbyrdes forhold at kende forst√•r vi, at Maj nok ikke har kunnet andet end at flytte sig.

Romanen handler om at tage afsked med en dement d√łende far, om at vende hjem til en plads i en s√łskendeflok, hvor man ikke l√¶ngere vil spille den rolle man tildeles og om tilbageblik p√• en opv√¶kst og et fatalt svigt. Den demensramte far kan ikke genkende hende og med hans blik p√• sig, bliver hun i tvivl om, hvem hun egentlig er og hvem hun vil v√¶re.

Linda Skaaret er ligesom bogens hovedperson Maj også opvokset i en fiskerfamilie i Esbjerg og nu bosat i Norge. Det fremgår af pressebrevet, at Fugl og fisk dog ikke er selvbiografisk, men at den som andre romaner bygger på noget sandt. Jeg læser gerne mere af forfatteren, hvis hun igen fordyber sig i en historie med fokus på dynamikken mellem mennesker, for det skildrer hun ganske godt.

Der er udkommet en del danske debutromaner og noveller dette for√•r og vi er ofte ret nysgerrige p√• de nye stemmer. Flere af udgivelserne har vi allerede anmeldt med forn√łjelse: Ungeenheden, Til min far, I det hvilel√łse, Br√¶nd huset ned, giv tr√¶et vand og Rygtet .

Linda Skaaret, Fugl og fisk, Gr√łnningen 1, 220 sider, Maj 2021.

Der er lukket for kommentarer.