// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Linda Skaaret: Fugl og fisk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Linda Skaaret: Fugl og fisk

Skrevet af den 1. juni 2021 – 07:53Ingen kommentarer

“Jeg sidder omme i Blåvand i en fremmed dames trusser og joggingbukser”. Sådan lyder åbningssætningen til denne fine debutroman Fugl og fisk af Linda Skaaret og min interesse var omgående vakt.

Maj er kaldt hjem fra Norge til Esbjerg, da hendes far er døende. Hun er lillesøsteren i familien, har tre ældre søskende og har altid været tilpasningsparat. I Norge er hun danskeren, og dermed lidt anderledes og nu hjemme i Esbjerg, er hun hende, der har bosat sig i Norge. Man fornemmer, at hun ikke rigtigt passer ind, at hun på en ikke nærmere defineret måde er lidt ved siden af de andre.

“Familien er et kompliceret sted” står der i bogen. Det er ret præcist, hvordan Maj oplever det. Og hvordan mange andre garanteret også oplever det ind imellem. Ikke mindst når man bliver voksen og står overfor en døende forældre og som søskende ikke er enige om, hvordan det føles, skal tackles, håndteres. Majs søskende tager ikke specielt godt imod hende. Særligt den ene af søstrene mener, at Maj har svigtet ved at rejse væk. Når vi lærer Majs familie og deres indbyrdes forhold at kende forstår vi, at Maj nok ikke har kunnet andet end at flytte sig.

Romanen handler om at tage afsked med en dement døende far, om at vende hjem til en plads i en søskendeflok, hvor man ikke længere vil spille den rolle man tildeles og om tilbageblik på en opvækst og et fatalt svigt. Den demensramte far kan ikke genkende hende og med hans blik på sig, bliver hun i tvivl om, hvem hun egentlig er og hvem hun vil være.

Linda Skaaret er ligesom bogens hovedperson Maj også opvokset i en fiskerfamilie i Esbjerg og nu bosat i Norge. Det fremgår af pressebrevet, at Fugl og fisk dog ikke er selvbiografisk, men at den som andre romaner bygger på noget sandt. Jeg læser gerne mere af forfatteren, hvis hun igen fordyber sig i en historie med fokus på dynamikken mellem mennesker, for det skildrer hun ganske godt.

Der er udkommet en del danske debutromaner og noveller dette forår og vi er ofte ret nysgerrige på de nye stemmer. Flere af udgivelserne har vi allerede anmeldt med fornøjelse: Ungeenheden, Til min far, I det hvileløse, Brænd huset ned, giv træet vand og Rygtet .

Linda Skaaret, Fugl og fisk, Grønningen 1, 220 sider, Maj 2021.

Der er lukket for kommentarer.