// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Novellix: Fire noveller om kærlighed
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Novellix: Fire noveller om kærlighed

Skrevet af den 2. marts 2020 – 07:41Ingen kommentarer

Det er et enkelt, og netop derfor genialt koncept: man samler fire noveller af fire forskellige forfattere med nye smukke forsider, der kan give selv travle mennesker mulighed for at dukke ned i kvalitetslitteratur. Det er ideen bag forlaget Novellix’ små gaveæsker. De har tidligere udgivet Danske Klassikere og en æske med fire nutidige danske forfattere. Nu er turen så kommet til det helt store skyts: fire noveller om kærlighed, skrevet af nogle af verdenslitteraturens største forfattere.

Oscar Wilde, Virginia Woolf, Lev Tolstoj og Mary Shelley hører alle til nogle af de bedst kendte forfattere fra 1800- og begyndesen af 1900-tallet. De er alle først og fremmest kendt for deres roman(er), men viser her at de også mestrer kunsten at skrive en novelle om kærlighed.

Oscar Wilde har endda hele to små noveller i sit lille bind, begge med denne forrygende Wilde’ske udstilling af menneskers dårskab. Virginia Woolf skriver fremragende – æskens bedste – om en afdød kvindes hemmelighedsfulde arv til sin mand, Tolstoj skriver om kærlighed blandt ærekære og retlinede russiske officerer og ulykkelige Shelley om den hvordan den renhjertede kan sidde tilbage med den bitre smag af brudte løfter.

Alle fire er hver for sig gode noveller, og de tåler klart en (gen)oversættelse og –udgivelse på dansk. Nu er det imidlertid tredje gaveæske fra forlaget, og derfor insisterer jeg på, at man som læser godt må hæve barren for hver udgivelse.

I mine øjne skal de fire noveller ikke kun fungere hver for sig, men også som et samlet hele. Det gør det sådan set også med det overordnede tema kærlighed, men jeg undrer mig alligevel over, hvorfor man har valgt at lægge Mary Shelleys novelle med – den er tidsmæssigt langt tidligere end de tre andre, og jeg synes faktisk heller ikke, at hun er helt på samme vanvittig høje niveau som de tre andre.

Novellix: Fire noveller om kærlighed. Fire noveller af Oscar Wilde, Virginia Woolf, Lev Tolstoj og Mary Shelley.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.