// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claus Meyer: Almanak
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Claus Meyer: Almanak

Skrevet af den 26. november 2010 – 06:274 kommentarer

Claus Meyer er en driftig herre med blikket fast rettet mod det gastronomiske. Han har startet sin egen deli, sit eget madhus, er medstifter af Noma, producerer eddike og andre gode sager, og har ikke mindst skrevet en imponerende række kogebøger gennem årene. Derudover, eller måske i kraft deraf, kan han tillægges en anseelig portion af æren for det nordiske køkkens genopfindelse og udbredelse. Det er blevet støvet af, pudset op, og tilsat netop det ekstra, som gør det gamle til noget nyskabende. Og det er sket med stor succes – se bare på Noma og det efterhånden store antal andre restauranter, som serverer mad fra det nordiske køkken. Og det er i det nordiske køkken, at Almanak huserer.

Claus Meyer er med det nordiske køkken ikke bare gået tilbage til mormorkøkkenet. Den gennemsnitlige mormor, som lavede sovs og kartofler, vil nok ikke i særligt høj grad kunne nikke genkendende til alle de opskrifter, som er med i Almanak, bortset måske fra en sild her og en steg der. Men selv der er tilbehøret og tilberedningen tilsat det ekstra og gjort den smule anderledes til, at man ikke bare kan bruge Frk. Jensens kogebog, som allerede står på hylden.

Almanak er en imponerende opskriftssamling, som i og for sig repræsenterer en destillation af det nordiske køkken og af Claus Meyers stil og sans for kvalitet. Den er imponerende i sin ambition, sin udførelse og mest iøjnefaldende i sin størrelse. Stor, bred, tyk og tung er den, med sine næsten 700 sider og over 1000 opskrifter. Meyers relation til Noma skinner igennem både i opskrifterne, fotografierne og filosofien bag. Men hvor Noma flyver så højt, at det er de færreste forundt at nå det, så holder Almanak benene på jorden, der hvor langt de fleste kan være med, uden at det på nogen måde bliver kedeligt. Her lægges ud med en introduktion, som du bør huske at læse hvis du anskaffer dig bogen. Her forklares tanken bag det nordiske køkken og mere præcist tanken bag bogen. Det gælder både hvad ideen bag bogen er og hvordan det er meningen, at den skal bruges.

Almanak er et gammelt udtryk for en slags årskalender, som udover en fortegnelse over dage og måneder kunne indeholde informationer omkring alverdens ting. Og det er på denne kalenderfacon, at Claus Meyer får sat form på sit enorme projekt. Almanak er således delt op i måneder, uger og dage, så man principielt set en given dag på året kan slå op i Almanak og se, hvad man skal lave til aftensmad. Her er primært opskrifter til aftensmad, men her er også opskrifter på lidt til frokost og lidt til den søde tand, dog mest til weekenderne. På hverdage er det aftensmåltidet, det gælder, og det stemmer jo godt overens med, hvordan der bruges tid på madlavning rundt omkring i de danske hjem – en større indsats i weekenderne end på hverdagene.

Ingredienserne brugt i bogen er en blanding af velkendte og mindre kendte, lette at skaffe og lidt sværere at skaffe – nogle af dem skal man en tur i skoven efter, nogle af dem skal man i specialforretninger efter. Det er sådan noget som humleskud, vårmusseron, skvalderkål, osv. Men de sværeste af dem kan dog med lidt fantasi erstattes med andre råvarer, og til langt de fleste opskrifter kan man sagtens finde ingredienserne i supermarkedet. Så brugen af de sværttilgængelige råvarer er mere en tilskyndelse til at gå på opdagelse i naturen og prøve noget nyt, end det er en hæmsko for brugen af bogen. Og heldigvis kan man efterhånden godt slippe af sted med at plukke lidt til aftensmaden på gåturen i skoven, uden at man bliver beskyldt for at være hippie, så tilskyndelsen vil nok være mere nærliggende for mange end det har været før. Også selvom de fleste nok stadig vil foretrække supermarkedet. Men hvem ved, måske begynder vi efterhånden i sæsonerne at se nogle flere lækkerier fra naturen i supermarkedet, i takt med at deres popularitet øges, som det er sket med de efterhånden allestedsnærværende ramsløg.

Det er som sagt ikke nødvendigt at lege jæger / samler for at kunne lave mad efter Almanak, og selvom omdrejningspunktet er det nordiske køkken, udelukker Almanak ikke indflydelse udefra. Som Claus Meyer selv skriver, så vil det være både umuligt og formålsløst at skære alt udefrakommende fra, bare for at opnå et rent nordisk køkken, så her gøres stadig i nogen grad brug af produkter som karry, polenta, quinua,osv. Det gør, at man kan bruge bogen i stor stil uden at komme til at føle sig snydt for elskede retter som boller i karry, pasta og pesto, osv. Det er dog stadig det nordiske køkken og de nordiske råvarer, der er i højsædet, så det udenlandske islæt er mere en sidegevinst end en afgørende del af bogen.

Almanakken er som sagt bygget op i måneder, uger og dage, og det har en anden funktion end bare at dele det op efter en kalender. Sæsonerne skifter jo, og med dem skifter også de tilgængelige, friske råvarer, og også her har Almanak tænkt tingene igennem. Hver måned starter med en lille liste over, hvilke ingredienser og råvarer, det er sæson for, og som man derfor kan finde i opskrifterne og skal holde øje med i supermarkederne. Denne sæsonopdeling af råvarer kobles efter bedste almanaktradition med tips til opskrifterne og med fakta om nogle af råvarernes oprindelse og brug gennem tiden, og om hvordan de bedst håndteres. Det fungerer ret godt når man bruger bogen, selvom de kan være svære at genfinde, for der er desværre ikke noget register over dem. Det er der til gengæld over alt andet, så det er nemt at genfinde en bestemt opskrift i vældet af andre opskrifter. Registeret er i sig selv på imponerende 24 sider. Faktisk er alt i bogen lavet med uhyre stor grundighed, her er endda en litteraturliste. Det hører vist til sjældenhederne i en kogebog.

Alt i alt er Almanak et imponerende værk, både størrelsesmæssigt, ambitionsmæssigt og udførelsesmæssigt. Skulle man absolut komme med en kritik, så er bogen også på kanten til det overvældende, for det er en meget, meget stor bog. Man bladrer den ikke lige igennem for at finde inspiration til aftensmaden. Men det gør sådan set heller ikke så meget, der er jo sørget for, at man kan slå op på en nærliggende dato og finde en ret, hvor de anvendte råvarer er i sæson. Så alt i alt en stor anbefaling til Claus Meyers Almanak herfra. Du får ikke brug for ret mange andre kogebøger i den anseelige fremtid.

Claus Meyer, Almanak, Lindhardt og Ringhof, 696 sider, Oktober 2010

4 kommentarer »

 • Lone Leth siger:

  Nu har vi prøvet at følge opskrifter fre Almanak,
  nogle gode, andre RIGTIGE dårlige
  opskrift på vinter skålslaw – ALT FOR MEGET SENNEP
  ….
  SAMOSA – DEJEN VIRKEER SLET IKKE !!!!
  Surt når man bruger tid på det

  Andre kommentar følger for vi vil leve efter den det næste år 🙂

 • vibeke siger:

  Her ligger den på køkkenbordet, og indgår i planlægningen når ugeplanen skal skrives. Der skal minimum laves to opskrifter fra den hver uge, men indtil videre er det da blevet til noget mere 🙂 Der hvor jeg især syntes den er god, er i forhold til de små tilbehørsretter. Her får vi prøvet en masse nye, gode salater mm.

 • annmari siger:

  nu er det jo ikke HAM SELV, det er alle de mange mennesker der arbejder i kantinerne og i forretningerne der kommer med opskrifter. også copy-paste fra alle andre i hele den vestlige verden. i særdeleshed jamie oliver om ikke så længe kommer der et dessert/kage bog, på den samme “inspiration”.
  i min optik er han glat som en ål og berygtet for at tage andres ideer og vupti er de hans!
  den lufthavns-vido han kalder smag ppå norden, er for glittet. idet der er norske penge, er der en del norge med og ikke ret meget andet.
  slevfed selsmagende med gymnasialt svulstigt sprog fra 70rne. ikke min kop the!!!! og jeg er kok.

 • Min oplevelse er at bogen virkelig rammer plet hver eneste gang…

  Den er nem at følge og opskrifterne ender altid godt i mit køkken.

  Kan varmt anbefale bogen til alle, der gerne vil lave lækre retter på en nem på. Jeg bruger den hver eneste uge, når ugeplanen skal laves og den giver god inspiration og lysten til at tage klassikere frem igen.

  Stor ros for en alsidig og dejlig kogebog, som lige nu er nr. 1 hjemme hos mig.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.