// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helle Helle: Hafni fortæller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Helle Helle: Hafni fortæller

Skrevet af den 1. september 2023 – 07:49Ingen kommentarer

Hafni er taget på sit livs tur. Hendes trøstesløse ægteskab er nået til enden, og Hafni har planlagt en biltur med stop på restauranter og overnatningssteder på Sjælland, Fyn og Sønderjylland, fra Frederikssund til Gråsten. Hun skal spise smørrebrød, drikke vin og snaps og bare være sig selv, nu hun er en fri kvinde.

Alligevel står hun så her ved Ringe og taler i telefon med en gammel veninde. Turen er overhovedet ikke gået som planlagt, og det er der ikke nogen god grund til – andet end at Hafni er Hafni, og ligesom hun er faldet lidt ind i sit ægteskab fordi hun ikke rigtig kunne sige nej, falder hun nu igennem på denne længe og omhyggeligt planlagte rejse, for i virkeligheden er hun ikke ret god til at være sig selv.

Hafni fortæller og fortæller, for når man har brugt sit liv på at indstille sig efter andres behov, så er det svært at holde op med at tage pejling efter, hvad andre tænker om én – eller hvad man tror, de tænker om én. Også selvom det er helt fremmede. Så nu står småneurotiske Hafni altså her ved Ringe og letter sit hjerte.

Undervejs ruller Hafni sig selv og sit liv op, selvom det nok ikke helt var det, hun havde villet. Men det er alle de valg, der ikke blev truffet, alle de ting der bare sker, når man ikke selv formår at tage magten over sit liv og sin smørrebrødstur. Og dog alligevel, for en rejse er en rejse og altid mere end bare geografi og det, der ikke lykkedes.

Så nu fortæller Hafni altså, og hun gør det i Helle Helles helt fantastiske prosa. Det er kort, klart og koncist, men det er i al sin enkelthed og klartekst også fyldt med dybde og tyngde. Alt er som det er, og alligevel er det også meget, meget mere. Helle Helle er en af vores største og mest originale nulevende forfattere, der skriver om hverdagsliv og hverdagsmennesker helt uden store armbevægelser, så det alligevel sitrer og er levende – og vigtigt.

Snyd ikke dig selv for Helle Helle. Hafni fortæller berører personer og tematikker fra de og BOB, men kan sagtens læses selvom du ikke har læst de to andre (hvilket du så kan gøre bagefter!)

Helle Helle: Hafni fortæller. 170 sider, Gutkind. Udkommer 1. september 2023

Der er lukket for kommentarer.