// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sidsel Ana Welden Gajardo: Du er min arv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sidsel Ana Welden Gajardo: Du er min arv

Skrevet af den 9. september 2023 – 06:43Ingen kommentarer

Du er min arv er en datters sørgeskrift og fortælling om sin afdøde far.

Fortælleren, en ung kvinde der formentlig er forfatteren, har mistet sin far. Hun besøger hans lejlighed, spiser af de rådnende ferskner i frugtskålen, dufter til hans tøj og forsøger at genkalde sig minder fra sin barndom. Hun er datter af en politisk flygtning fra Chile og hun fortæller os om hans ungdom som politisk aktiv under Pinochets militærdiktatur i 1970´erne.

Sammen med andre unge gør han oprør mod Pinochet. Men en dag bliver han taget. Han fængsles og tortureres med bid, stød, trusler mv.

Selvom det lykkes ham at flygte fra fængslet, bliver han aldrig fri og aldrig sig selv igen. Traumerne har for altid taget bolig i ham. Selv i Danmark, langt fra Chile hjemsøges han af den tortur han var udsat for. “Alle dem, I var, sover. I er ikke døde, men kan heller ikke vækkes.”

“I ti år ligger du i sengen, indtil solen går ned. Du lever kun om natten. Jeg håber, at du i det mindste drømmer om solen.”

Forfatteren skriver kort og præcist. Der er luft på siderne, hvilket får de enkelte sætninger til at træde tydeligt frem.

“Dine psykoser er her endnu / de hænger fra loftet som guirlander”.

Du er min arv er en rigtig fin og til tider barsk roman om opvækst, sorg og traumer. Med en insisterende interesse undersøger datteren, hvilket menneske hendes far var, inden han kom til Danmark og hans journal blev større og større. Det er interessant læsning, der fik mig til at læse op på Chiles historie. En historie der blandt andet bærer på de mange lig i Atacamaørkenen. Jordens tørreste ørken.

Sidsel Ana Welden Gajardo (f. 1991) er en dansk-chilensk forfatter og billedkunstner. Hun er uddannet fra Skrivekunstakademiet i Norge og er studerende ved Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hun debuterede i 2021 med den vellykkede roman I det hvileløse, som jeg også godt kunne lide og som både handlede om at være ung med symptomer fra psykisk sygdom og om at være datter af en politisk flygtning.

I romanen I det hvileløse blev spørgsmålet “hvornår slutter en krig” stillet. Og det er og bliver fortsat det store spørgsmål, også her i Du er min arv. Et forsigtigt svar kan være: aldrig – krigen lever videre i kroppen og hukommelsen og gives i et eller andet omfang videre til næste generation.

Hvis du kunne lide I det hvileløse er det oplagt også at læse Du er min arv.

Sidsel Ana Welden Gajardo, Du er min arv, September, Gads forlag, 124 sider.

Der er lukket for kommentarer.