// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Sidsel Ana Welden Gajardo: Du er min arv
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sidsel Ana Welden Gajardo: Du er min arv

Skrevet af den 9. september 2023 – 06:43Ingen kommentarer

Du er min arv er en datters s√łrgeskrift og fort√¶lling om sin afd√łde far.

Fort√¶lleren, en ung kvinde der formentlig er forfatteren, har mistet sin far. Hun bes√łger hans lejlighed, spiser af de r√•dnende ferskner i frugtsk√•len, dufter til hans t√łj og fors√łger at genkalde sig minder fra sin barndom. Hun er datter af en politisk flygtning fra Chile og hun fort√¶ller os om hans ungdom som politisk aktiv under Pinochets milit√¶rdiktatur i 1970¬īerne.

Sammen med andre unge g√łr han opr√łr mod Pinochet. Men en dag bliver han taget. Han f√¶ngsles og tortureres med bid, st√łd, trusler mv.

Selvom det lykkes ham at flygte fra f√¶ngslet, bliver han aldrig fri og aldrig sig selv igen. Traumerne har for altid taget bolig i ham. Selv i Danmark, langt fra Chile hjems√łges han af den tortur han var udsat for. “Alle dem, I var, sover. I er ikke d√łde, men kan heller ikke v√¶kkes.”

“I ti √•r ligger du i sengen, indtil solen g√•r ned. Du lever kun om natten. Jeg h√•ber, at du i det mindste dr√łmmer om solen.”

Forfatteren skriver kort og præcist. Der er luft på siderne, hvilket får de enkelte sætninger til at træde tydeligt frem.

“Dine psykoser er her endnu / de h√¶nger fra loftet som guirlander”.

Du er min arv er en rigtig fin og til tider barsk roman om opv√¶kst, sorg og traumer. Med en insisterende interesse unders√łger datteren, hvilket menneske hendes far var, inden han kom til Danmark og hans journal blev st√łrre og st√łrre. Det er interessant l√¶sning, der fik mig til at l√¶se op p√• Chiles historie. En historie der blandt andet b√¶rer p√• de mange lig i Atacama√łrkenen. Jordens t√łrreste √łrken.

Sidsel Ana Welden Gajardo (f. 1991) er en dansk-chilensk forfatter og billedkunstner. Hun er uddannet fra Skrivekunstakademiet i Norge og er studerende ved Det Kgl. Danske Kunstakademi. Hun debuterede i 2021 med den vellykkede roman I det hvilel√łse, som jeg ogs√• godt kunne lide og som b√•de handlede om at v√¶re ung med symptomer fra psykisk sygdom og om at v√¶re datter af en politisk flygtning.

I romanen I det hvilel√łse blev sp√łrgsm√•let “hvorn√•r slutter en krig” stillet. Og det er og bliver fortsat det store sp√łrgsm√•l, ogs√• her i Du er min arv. Et forsigtigt svar kan v√¶re: aldrig – krigen lever videre i kroppen og hukommelsen og gives i et eller andet omfang videre til n√¶ste generation.

Hvis du kunne lide I det hvilel√łse er det oplagt ogs√• at l√¶se Du er min arv.

Sidsel Ana Welden Gajardo, Du er min arv, September, Gads forlag, 124 sider.

Der er lukket for kommentarer.