// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sylvain Prudhomme: På vejene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sylvain Prudhomme: På vejene

Skrevet af den 29. januar 2023 – 07:09Ingen kommentarer

Sylvain Prudhommes første bog på dansk er en stille triumf. ”På vejene” er en meget beskrivende titel om bogens hovedtema, nemlig bevægelse. Vi taler her om både den fysiske bevægelse fra et sted til et andet, et hjem til et andet, en by til en anden; og vi taler om bevægelsen i mennesker, der mødes.

For mange år siden mødte hovedpersonen Sacha ’Blafferen’, som han gennem hele bogen kalder ham. Sammen tog de på ture rundt i Frankrig på almindelige menneskers nåde, men hele eventyret blev af forskellige årsager for meget for Sacha.

Da vi møder ham, er han forfatter og flyttet fra Paris til en lille by i Provence. Her møder han til sin store overraskelse atter Blafferen, der nu både er ægtemand og far. Det forhindrer ham dog ikke i stadig at tage på ture rundt på tommelfingeren, hvor han møder både spændende og uspændende mennesker.

Med tiden bliver Blafferens ture længere og længere, mens Sacha kommer tættere og tættere på hans familie. Og hvor langt kan et ægteskab egentlig bære adskillelse, når nærhed er det, hustruen ønsker?

Bogen er et luftigt pust under vores ofte lidt fortravlede hverdag. Den giver os perspektiv, lidt savn efter andet og mere, og den skildrer personer med en anderledes nysgerrighed, der forsøger at passe så godt ind, som de nu kan.

Sproget er smukt, beskrivelserne rene og usentimentale, og der er mange referencer til fine forfattere, som mange med sikkerhed aldrig har hørt om, men som vi får en forståelse af, at det burde vi måske nok.

Desværre er der rigtig mange små og irriterende redigeringsfejl i oversættelsen. Den slags irriterer mig som læser, og jeg mister koncentrationen og den nærværsfølelse, Prudhomme ellers er god til at skabe og opbygge hos mig.

Alt i alt er bogen en dejlig oplevelse. Jeg sidder ikke naglet til læsepulten på grund af handlingen, men mere på grund af sproget, den følelse, teksten giver mig, og de perspektiver og følelsen af det uudforskede, som det vækker i mig. Og det kan også noget.

Sylvain Prudhomme, På vejene, Holgers Forlag, 304 sider, På dansk ved Mikael Arnbjerg, udkom marts 2022.

Læs også:
Henry James og Edith Wharton: En lille tur i Frankrig/Gennem Frankrig i automobil

Michel Houellebecq: Tilintetgøre

Miguel Bonnefoy: Arven

Der er lukket for kommentarer.