// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tove Ditlevsen og Ester Nagel: Tove og Ester. En brevveksling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Samtalebog

Tove Ditlevsen og Ester Nagel: Tove og Ester. En brevveksling

Skrevet af den 7. januar 2023 – 05:13Ingen kommentarer

Året 2022 har været året, hvor Tove Ditlevsen virkelig er kommet på manges læber, og mange af hendes bøger er blevet genudgivet og har derved set deres vej ud til et nyt læsersegment. Derfor er det nok heller ikke så overraskende, at bogen Tove og Ester. En brevveksling også er kommet i en ny udgave.

Tove og Ester. En brevveksling er som titlen udtrykker en brevveksling mellem de to veninder Tove og Ester. Det er ikke breve, som var tiltænkt offentliggørelse, men breve som de to kvinder skrev til hinanden i perioden 1942 – 1970, og som Ester Nagel efter Tove Ditlevsens død tog initiativ til blev udgivet.

Brevene er meget personlige, og der lægges ikke fingre imellem, når talen falder på kvindernes mænd, venner og samarbejdspartnere. Ved læsningen af brevene får vi også et fint indblik i, hvordan det var at være forfatter, hvor svært og udfordrende det hverv kan være, når ønsket også er at skabe en god og tryg familie med børn. Vi får et indblik i deres kamp for det kvindelige køn, og de kampe de må kæmpe. Det bliver tydeligt for læseren, hvor meget af Tove Ditlevsens forfatterskab, som trækker på hendes eget liv og oplevelser.

Jeg synes, det var en svær bog at komme igennem, dels fordi der mangler breve, og det betyder, at der er spørgsmål og situationer, som ikke besvares eller kommenteres, og det efterlader læseren lidt alene. Dertil kommer, at jeg synes, der er lidt dyneløfteri over det, det er lidt som at læse en andens dagbog, hvor de ord og tanker, der er nedfældet, ikke var tænkt til viden, deling og information for den store offentlighed. Men hvis man virkelig er interesseret i Tove Ditlevsens forfatterskab, så er brevvekslingen et must read.

Hvis man vil læse mere om Tove Ditlevsen er Jens Andersens biografi fra i år anbefalelsesværdig. Læs anmeldelsen her.

Tove Ditlevsen og Ester Nagel; Tove og Ester. En brevveksling; Mikrobe; 2022; 288 sider.

Der er lukket for kommentarer.