// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Jan Sonnergaard: Konsekvenserne taler vi om i morgen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Antologi

Jan Sonnergaard: Konsekvenserne taler vi om i morgen

Skrevet af den 30. juli 2022 – 06:10Ingen kommentarer

Hvordan skal man som forfatter forholde sig til samfundet, til sin tid og til de aktuelle politiske dagsordner? Kan man leve i sit elfenbenstårn og dyrke fiktionen og skriverlivet, eller har man en forpligtigelse til at blande sig, være kritisk og gøre sin mening kendt? Det er en diskussion, der er taget i kulturlivet masser af gange, og Sonnergaards holdning var helt klar – forfatteren skulle blande sig. Og det gjorde han, som denne antologi af tekster er vidne om.

Her har vi 56 artikler og én novelle. Der er debatartikler om kulturen og den almene dannelses tilstand og om nepotisme og uduelighed i universitetsmiljøet. Der er madanmeldelser, artikler om glæden ved at rejse ud, om litteratur og musik. Skarpest står udfaldene mod politikere, der svigter deres idealer, skaber had og splittelse eller bare er gement ligeglade med de svagestes vilkår. Her har vi blandt andet herligt spidse opgør med dansk folkeparti efter, at Sonnergaard kaldte Pia Kjærsgaard og Mogens Camre for landsforrædere. Der blev anlagt retssag mod Sonnergaard, og den vandt han.

Den sorte humor kender vi fra mange af hans romaner, og der er i det hele taget mange eksempler på, hvordan hans artikler, romaner og noveller spiller sammen og trækker på mange af de samme temaer. Det kan være modkulturens opgør med kedelighed borgerlighed eller den sociale indignation, der driver rasende udfald mod politikere. Og så er der hævnen, som kan være sød. Den rettes især mod navngivne universitetsansatte, som hænges hensynsløst ud.

Samlingen er udvalgt af Lars Sonnergaard, Jans lillebror, og forfatteren Kristian Himmelstrup. Det har de gjort rigtigt godt, og temaerne i forfatterskabet og artiklerne belyses i korte forord, så man bliver klogere på konteksten og på, hvad der drev Jan Sonnergaard. ”Konsekvenserne taler vi om i morgen” er en skøn mindesten over en fremtrædende dansk forfatter og debattør, som døde alt for tidligt.

Jan Sonnergaard: Konsekvenserne taler vi om i morgen. Forlaget Arabesk, 298 sider. Marts 2022

Der er lukket for kommentarer.