// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 4
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 4

Skrevet af den 12. januar 2022 – 07:14Ingen kommentarer

Anker. Hartling. Schlüter og Nyrup. Tim Knudsen er nået til bind 4 i sit ambitiøse værk om danske statsministre og ikke mindst statsministerrollen. Med bind 4 er vi nået til de folkelige statsministre – som han kalder det – men også til den periode, jeg selv kan huske og ikke bare har læst om i bøger.

Eller helt præcist husker jeg hverken Hartling eller Anker (udover at jeg husker den dag, Anker gik af), men som barn var jeg da med til at demonstrere mod Schlüter og Nyrup’s regeringstid var mine formative år, ikke mindst politisk, og jeg meldte mig da også under Socialdemokratiets faner i 90’erne. Dermed husker jeg mange af de begivenheder, der er omtalt, og dermed rykker værket set fra min stol fra rigtig historie til samtidshistorie. Det bliver det nu ikke dårligere af.

Knudsen skriver nemlig lige så godt og lige så indsigtsfuldt om de 30 år, der mere eller mindre gik fra den ene krise til den anden. Fra oliekrise og krise i de gamle partier i 70’erne til NATO-næser og brutal arbejdsløshed i 80’erne. Fra EU-krise til efterlønskrise og udlændinge krise i 90’erne, der ellers bød på et markant økonomisk opsving, men også på nye internationale aktioner og ikke mindst et helt nyt verdenskort.

Det er næsten ikke til at kende statsministeriet fra den kølige akademiker Jens Otto Krag overlod det til arbejdsmanden Anker Jørgensen og frem til Poul Nyrup Rasmussen rykkede ud til fordel for den kontrollerede Anders Fogh Rasmussen. Undervejs blev statsministeret styrket med medarbejdere – hvilket i den grad var tiltrængt – og de særlige rådgivere kom til. Men det var også perioden hvor valgresultaterne siden Fremskridtspartiets valg ikke længere gav stabile regeringsdannelser, og statsministeren skulle ikke kun lede en regering, men også sikre at han ikke kom i mindretal i skiftende koalitioner.

Det var også en periode, hvor den danske statsminister og det danske statsministerium skulle lære at være medlem af EF (senere EU) og alt hvad det bragte med sig. Over tid skiftede ikke bare magt men også fokus fra nabolande til Bruxelles, fra betalingsbalance og handelsaftale til det store, forpligtende og omdiskuterede europæiske fællesskab. Også det flyttede ved rollen og arbejdspresset som statsminister.
Alligevel – og dette kan faktisk undre – havde perioden på knap 30 år kun 4 statsministre, hvoraf kun Hartling var på kort visit. De øvrige sad alle sammenlagt mere 8-10 år. Imponerende igennem alle kriserne, når man tænker på at perioden fra krigen og frem til 72 bød på ikke færre end 8 forskellige mænd i statsministeriet.

Knudsens værk er must-read for alle med politisk interesse. Det er enormt vigtigt at forstå hvordan rollen som statsminister og statsministeriet som institution har ændret sig igennem tiden. Nogen gange er det sket efter nøje, organisatorisk og politisk overvejelse. Andre gange har begivenhederne ført ministeren og ministeriet med sig, og Knudsen forholder sig indsigtsfuldt og velovervejet til det hele. Jeg ser frem til sidste bind, der skal føres os helt op til i dag.

Personligt er jeg typen, der altid vil læse sådan et værk fra første bind, og jeg synes helt bestemt man får noget ud af få de første tider med også. Er man den mere utålmodige type, der ikke behøver eller har tid til at starte med Adam og Eva (Her: Moltke og Bluhme), så kan man fint hoppe på i bind 4. Bogblogger har tidligere anmeldt både bind 1, bind 2 og bind 3. Femte og sidste bind forventes udgivet i 2022.

Tim Knudsen: Statsministeren. Bind 4. De folkelige statsministre 1972 – 2001. 688 sider, Samfundslitteratur. Udkom 4. november 2021

Der er lukket for kommentarer.