// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lotte og Søren Hammer: Sobibór
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte og Søren Hammer: Sobibór

Skrevet af den 4. august 2021 – 06:26Ingen kommentarer

Udryddelseslejren Sobibor var en del af det nazistiske mareridt i starten af 1940’erne. Den var beliggende i Polen og indgik i det massemord, som skulle føre alle de østeuropæiske jøders død. De allerfleste, som blev fragtet til lejren med tog, blev gasset ihjel umiddelbart efter ankomsten.

Nogle få blev taget fra, blandt andet fordi nogle jo skulle hjælpe med at lede efter guld i de afdødes tænder og brænde de mange lig. Efter et fangeoprør i efteråret 1943 blev lejren nedlagt, og nazisterne tilplantede området for at skjule de forbrydelser, der blev begået. Det er først i nyere tid, at man har afdækket, hvad der rent faktisk skete, og vurderingen er, at op imod 250.000 mennesker blev dræbt.

I Hammer-parrets serie om Peter, Kassandra, Alexander og Hartvig er Kassandra og Alexander samt Deborah bragt til lejren. De overlever med nød og næppe, fordi Hartvig, som har en ledende position i lejren, får dem ud af køen til gaskamrene efter at have genkendt Kassandra. Hun kommer i huset hos Hartvig, mens Alexander og Deborah arbejder i lejren og kæmper for at overleve.

Hartvig har installeret sig i en villa uden for lejren, hvor Kassandra så skal tage sig af ham, samt en lille pige, som også har undgået gasningen. Der er mistanke om, at nogle fusker med guldfundene fra lejren, og Hartvigs opgave er at finde ud af, hvad der foregår og få stoppet svindlen.

Kassandra finder ud af, at Hartvig er en plaget mand på grund af ting, han har set og selv udført på Østfronten. Langsomt trænger hun igennem til ham og får nedbrudt noget af det panser, som han omgiver sig med for at overleve. Hun opbygger en hverdag og yder terapi. Både fordi hun holder af Hartvig, men også fordi hun ved, at hun bliver dræbt, hvis han ikke er der til at passe på hende.

Deres forhold og liv i huset uden for lejren giver en stærk kontrast til grusomhederne. Det kan være ufatteligt, at man det ene øjeblik genner børn, unge og gamle ind til en svær død, eller torturerer og ydmyger, for derefter at gå hjem og nyde klassisk musik, klappe hunden på hovedet og lege med sine børn. Men sådan var der tyskere som levede i og omkring lejrene. Hartvig kan ikke, på trods af Kassandras hjælp, og hendes, Alexanders og Deborahs situation bliver sværere og sværere frem mod det endelige opgør.

’Sobibor’ er ubønhørlig i sin gengivelse af de forfærdelige ting, som foregik i nazisternes dødslejre. Og man følger anspændt gennem handlingen på trods af at der sine steder bliver lidt for meget snik-snak og mange unødvendige detaljer. Dette har der været gennem hele serien, men det skæmmer ikke mere end, at vennernes og søskendeparret Kassandras og Alexanders rejse gennem 2. Verdenskrigs rædsler fortsat er værd at følge.

Lotte og Søren Hammer: Sobibor. HarperCollins, 308 sider, maj 2021

Bind 1: Vejen til Warszawa
Bind 2: Kobberslottet
Bind 3: Gaden uden navn
Bind 4: Byen ved Volga

Der er lukket for kommentarer.