// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Domenico Starnone: Hemmeligheder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Domenico Starnone: Hemmeligheder

Skrevet af den 1. maj 2020 – 07:42Ingen kommentarer

“Kærlighed, der tales meget om kærlighed, men hvad skal man sige? Jeg tror ikke jeg har brugt ordet særlig tit, måske har jeg aldrig rigtig brugt det på trods af at jeg har elsket, for selvfølgelig har jeg det. Jeg har elsket til jeg tabte hovedet og mistede forstanden.”

Hemmeligheder er italienske Domenico Starnones tredje roman på dansk. Måske har du læst hans rigtig fine romaner Bånd og Drilleri? Klik på titlerne og du springer til anmeldelserne. Hvis du kunne lide de romaner, er Hemmeligheder også noget for dig.

Forfatteren skriver livskloge romaner med en stilfærdig ro om de emner, der betyder allermest. Han skriver om livet, om kærlighed, om begær. Og forældreskab, om ægteskab og karriere. Og om alt det svære i relationer. Romanerne er korte, men tager alligevel tid at læse. Det er svært ikke at komme til at fundere lidt over sit eget liv, når man venligt bliver prikket til fra siderne i bøgerne.

I Hemmeligheder møder vi den 33 årige gymnasielærer Pietro. Han har været kæreste med Teresa, som er en af hans tidligere elever. De har haft et opslidende forhold med begær, drama og kærlighed. Inden forholdet løb helt ud, betroede de hinanden hver en hemmelighed. Det skal vise sig, at det nok ikke var så gennemtænkt. Pietro kommer aldrig til at slippe tanken om, at Teresa kender hans hemmelighed. Og det får betydning for resten af hans liv. Selvom han møder Nadia, som han bliver gift med og får børn med og selvom han får en god karriere som underviser, foredragsholder og forfatter, er det som om at Teresa er med. Hun er konstant i periferien af hans liv, som en skygge der på godt og ondt minder ham om vedvarende at være den bedste udgave af sig selv.

Hemmeligheder er en roman der undersøger, hvem vi er, hvem vi gerne vil være og hvordan andre ser os. Det er en roman, der undersøger, hvad det vil sige at være ond. En roman der sætter lys på kærlighed, begær, og ægteskab. Og en roman der undersøger, hvad det er der adskiller dem, der følger deres begær efter sex med andre end ens ægtefælle, fra de mennesker der afstår fra at følge deres begær. Der er ingen klare svar, men det er der jo sjældent i de helt store spørgsmål. Romanen inviterer i den grad til refleksion. Svarene må du finde selv.

Domenico Starnone er født i Napoli i 1943. Han har skrevet noveller og en lang række romaner. Han har vundet den italienske Strega-pris. Han er gift med Anita Raja, der menes at være forfatteren bag pseudonymet Elena Ferrante. Måske i samarbejde med Domenica Starnone.

Domenico Starnone, Hemmeligheder, Grif forlag, Oversat fra italiensk af Marie Andersen, 184 sider, Udkommer 1. maj 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.