// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Domenico Starnone: Bånd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Domenico Starnone: Bånd

Skrevet af den 12. januar 2019 – 07:082 kommentarer

Jeg er overrasket over, at denne roman, som udkom på dansk tilbage i august, ikke har fået mere opmærksomhed. Den fortjener masser af ros og sofaer fyldt med læsere. Bånd er skrevet af italienske Domenico Starnone (f. 1943 i Napoli), som har en del romaner og litterære priser bag sig.

Helt kort fortalt handler Bånd om ægteskab, forældreskab, forelskelse og begær. Og om hverdag, ansvar, forpligtelser og gøremål. Bånd er det der binder om sammen på godt og ondt. Bånd giver tryghed og oplevelsen af at høre til. Bånd strammer og kvæler, hvis det bindes for hårdt.

Enhver der er blevet forladt, om det så er i forbindelse med en skilsmisse eller “bare” et opbrud i ungdommen, vil blive mindet om bruddet og de følelser der var forbundet dermed: sorg, raseri, hævn, opgivelse, oprejsning m.m. Da bogens mandlige fortæller Aldo var 34 år gammel forelskede han sig i den helt unge kvinde Lidia. Han forlader sin kone Vanda og deres to børn Sandro og Anna. Hans svigt trækker lange tråde ind i børnenes liv og det er hjerteskærende læsning. Senere forsøger han at genetablere kontakten til børnene, men han er næsten som en fremmed for dem.

Den første del af bogen er Vandas breve til Aldo i den første periode efter at han har forladt familien. Her er det kvindens stemme, synspunkt og oplevelse vi læser om. Senere er det Aldo, der i en alder af nogle og halvfjers ser tilbage på sit liv. Og til sidst møder vi de voksne børn, der beretter til os om deres oplevelse. Godt tænkt at lade alle ofre komme til orde, for ofre er der, når en familie brydes op.

Det er svært at fortælle om handlingen uden at spoile. I stedet kan jeg sige: læs den, det er en rigtig-rigtig god roman med en overrumplende afslutning. Romanen får mine varmeste anbefalinger.

Samme forfatter har skrevet romanen Drilleri, som udkom i foråret 2018 og som vi også har anmeldt her på bloggen. I begge bøger er fokus på relationer, og det har forfatteren altså et ganske godt øje for – især når det handler om de svære relationer. Man bliver klogere på at være menneske af at læse hans romaner.

Domenico Starnone, Bånd, 2018, 189 sider, C & K Forlag / Politikens forlag, På dansk ved Nina Gross.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.