// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Marie Aubert: Må jeg komme med dig hjem
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Marie Aubert: Må jeg komme med dig hjem

Skrevet af den 28. januar 2020 – 06:33Ingen kommentarer

For nylig anmeldte vi norske Marie Auberts roman Voksne mennesker og denne gang er det hendes debutudgivelse fra 2016, vi stiller skarpt på.

Må jeg komme med dig hjem er en velskrevet novellesamling, der på genkendelig vis skildrer livet, der hvor det niver. Hverdagen sættes under lup og i ni små korte noveller, sættes der ord på flere tabuer.

Hvis du har læst hendes roman Voksne mennesker, føler du dig hurtigt hjemme i disse noveller. Der er fokus på relationerne. På det de siger. Og gør. Og undlader at sige og gøre. Vi genkender den enkle skrivestil med helt skarpe sætninger, der bare siger alt! På meget lidt plads leverer forfatteren stor menneskelig hverdagsdrama.

Vi møder for eksempel manden, der med sin kone rejser til Sydamerika for at hente et adoptivbarn, selvom han ikke rigtig føler for det. Vi får en fin skildring af smerten, når en teenagepiges forældre skal skilles.

Og så er der den genkendelige novelle om bedsteveninden, der forsvinder ind parforholdets tosomhed og man selv står forladt og ensom tilbage. Det er eminent skildret! Og uha, så er der skilsmissefaren, der i afmagt og frustration slår sin lille datter. Det er stærke sager.

Jeg er begejstret over disse mesterværker af lettilgængelige og genkendelige noveller. Udover at anbefale novellesamlingen til dig, der i forvejen sætter pris på noveller, anbefaler jeg den også til dig, der normalt synes at novellegenren er lidt svær, for denne novellesamling er et godt sted at starte.

Marie Aubert (f.1979) bor i Oslo og er ansat på et forlag. Jeg håber, at der kommer meget mere skønlitteratur fra hende.

Marie Aubert, Må jeg komme med dig hjem, Lindhardt og Ringhof, Januar 2020, 128 sider, På dansk ved Thomas Korsgaard.