// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Thomas Korsgaard: Tyverier
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Noveller

Thomas Korsgaard: Tyverier

Skrevet af den 14. oktober 2019 – 08:00Én kommentar

Thomas Korsgaard debuterede i 2017 med den roste og fremragende opvækstroman Hvis der skulle komme et menneske forbi og allerede året efter fulgte fortsættelsen En dag vil vi grine af det. Han har ikke ligget på den lade side og for få uger siden udkom Tyverier, som er hans første novellesamling.

Åbningsnovellen Tyverier, der deler navn med novellesamlingen, undersøger hvad tyveri i det hele taget er. Er det overhovedet et tyveri, hvis den der bliver stjålet noget fra ikke opdager det? Eller hvis genstanden der hapses ikke har nogen reel økonomisk værdi? Hovedpersonen fortæller frit og åbent om det vedkommende stjæler: Et hårspænde i plastik fra dagplejemorens datter, rødvin fra chefens kontor, fingerringe fra en veninde. Kort sagt, lidt af hvert og man kan ikke vide sig sikker, selv fra vennerne forsvinder ting ned i lommen. Min yngste søn tog alt for ofte terninger, ark fra en yatsiblok og de små plus-plus-plastikbrikker med hjem, da han startede i skole. Er det tyveri?

Tyveri er det i novellen Du behøver ikke at svare mig. Her er det en skjorte fra H&M på tilbud, der ufrivilligt får en ny ejer. Jeg er faktisk ret nysgerrigt på, hvor inspirationen til novellerne kommer fra. Gad vide hvad Thomas Korsgaard selv har på samvittigheden? Jeg har en mistanke om at han gemmer på snapshots fra sit eget liv (ikke nødvendigvis af at sjæle, men sådan i det hele taget) og måske trevles disse erindringsglimt op og sættes sammen til nye historier? Man kan se det hele for sig. For eksempel i den afsluttende novelle, hvor en ikke så succesfuld medarbejder forsøger at sælge forsikringer til en døende kvinde.

Tyverier er ikke et gensyn med Tue fra romanerne. Hvis man sætter næsen op efter det, bliver man skuffet. Men det er den samme behagelige letlæste lige-ud-af-landevejen fortællestemme som vi kender, som gør det nemt at gå til novellerne.

Med Tyverier får vi en samling velskrevne noveller, som jeg anbefaler at man læser langsomt (måske endda højt for en anden), så man kan nå at tage dem ind. Nogle af dem tager kun nogle minutter at læse og så kan de risikere hurtigt at være ude af dit system, hvis du glemmer at nyde dem laaaaaangsomt. Nydes skal de. Både for sproget, for det blik Thomas Korsgaard har på sine karakterer og på det at være et helt almindeligt hverdagsmenneske.

Tyverier anbefales til dig, der sætter pris på gode noveller. Eller til dig som gerne vil læse, men ikke har ret meget tid til rådighed. Her får du gode korte historier.

Thomas Korsgaard, Tyverier, September 2019, 140 sider, Lindhardt og ringhof.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.