// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Philip Meyer: Rust
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Philip Meyer: Rust

Skrevet af den 5. maj 2017 – 07:19Ingen kommentarer

Philip Meyers familie- og slægtsfortælling ”The Son” (2013) udkom på dansk for et par år siden, og det er en fuldstændig fremragende roman. Og nu har vi så også hans første roman, ”American Rust”, fra 2009 på dansk. Man kan også her tydeligt se, at Meyer er en forfatter med eminent indlevelsesevne, stor empati for fortællingernes personer og sans for detaljer i de flotte natur- og miljøskildringer.

Vi er i det USA, som man sjældent stifter bekendtskab med i film og tv-serier. Pennsylvania og byen Buel er blevet kørt godt og grundigt over af virkeligheden. Fabrikker er lukket, arbejdsløsheden eksploderet, og et hus er noget, man sælger på tvangsauktion. Kort sagt, det er rustbæltet, som de fleste gerne vil vinke farvel til.

De to hovedpersoner, Billy Poe og Isaac England kunne have været langt væk, men slog ikke til. Billy havde tilbud om stipendium på college på grund af sine fodboldevner, og Isaac er en blændende begavelse, men han kunne ikke frigøre sig fra sin syge far. Hans storesøster, der også er usædvanligt godt begavet, er sluppet ud af sumpen, og nu skal det være for Isaac. Han stjæler 4.000 dollar fra sin far for at sætte kursen mod Californien. Han får følgeskab af Billy, men da de overfaldes af tre hjemløse går det galt. Isaac slår utilsigtet den ene ihjel ved deres flugtforsøg.

Den lokale politimester opsporer hurtigt drengene. Billy har tidligere været i klammeri med ordensmagten og ryger i fængsel. Han vælger at beskytte sin ven og afslører ikke, hvad der er sket. Isaac vagabonderer vestpå, overfaldes igen, og synker dybere og dybere i elendighed, indtil han træffer et afgørende valg, som fører frem mod romanens slutning.

Synsvinklerne skifter, så man får historier om ganske mange skæbner i det lille samfund. Både Billys mor, Isaacs far, politimesteren, Isaacs storesøster og de to hovedpersoner har deres egne stemmer. Det giver forskellige perspektiver og en dybere forståelse for menneskene og de motiver, der driver dem.

De meget stemningsfulde miljøbeskrivelser har kontraster i de elementært spændende handlinger, når Billy fortæller om livet i fængslet, og når Isaac fortæller om sit håbløse forsøg på at nå frem til det forjættede Californien som blind passager eller på tomlen. På sin vis en klassisk amerikansk fortælling om at forny sig selv og søge nye muligheder ved at rejse væk. Men også en tragisk om de ting, der binder mennesker fast og gør det svært at undslippe sin skæbne. ”Rust” er absolut værd at læse.

Rust, Philip Meyer, Gyldendal, 399 sider, Oversat af Jakob Levinsen

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.