// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Vibeke Petersen Gether: Gunnar Aagaard Andersen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Kunst

Vibeke Petersen Gether: Gunnar Aagaard Andersen

Skrevet af den 4. december 2016 – 06:52Ingen kommentarer

Når den danske multikunstner Gunnar Aagaard Andersen er involveret, er det kunst med store armbevægelser og ord både i bogstavelig og overført betydning. Han er kritisk, han er dynamisk og fremfor alt er han tværfaglig og produktiv. I Vibeke Petersen Gethers omfangsrige og visuelt stærke bog tegnes et portræt af en alsidig og betydningsfuld kunstnerskikkelse i dansk kunsthistorie.

Selvom det langt fra er alle, der kender billedkunstneren Aagaard Andersen, beskriver Petersen Gethers bog med titlen GAaA Gunnar Aagaard Andersen en personlighed, der er svær at komme uden om op gennem 50 og 60´ernes intense kunstudvikling og kunstmiljø nationalt, men også internationalt. Bogen giver et spændende indblik i Aagaard Andersens omfangsrige produktion både som billedkunster, møbelsnekker, scenograf, tæppedesigner, kurator, arkitekt m.m. Desuden beskives hans virke i flere forskellige offentlige kunstudvalg, hans rolle som underviser, redaktør, som medlem i diverse kunst-sammenslutning og -klubber osv. og ikke mindst hans engagement som kunst-, design- og kulturdebattør.

Bogen forholder sig næsten udelukkende til Aagaard Andersen som kunster, der indgår altså ikke ret mange fortællinger fra Aagaard Andersens privatliv. Værket har mange små inddelinger, og jo længere man når i bogen jo mere specifik bliver den. Den første del er dermed præget af en mere teoretisk og historisk indgangsvinkel til kunstneren, hvorefter forfatteren gå mere i dybden med enkelte kunstværker, forhold til andre kunstnere, udstillinger og episoder. Det er en lækker bog, hvor rosa og solgule sider giver pause og kontrast til teksten, citater og det velvalgte uddrag af billeder både fra Aagaard Andersens egen produktion, men også eksempler fra andre kunstnere.

Det er en enormt detaljeret og grundig bog, selvom der også er et par løse ender. Desuden er der en del gentagelser, som jeg godt kunne have været for uden – især fordi læsning af kunstbøger i forvejen kan være en heftig sag, da der opremses kunstnernavne, årstal, værker (beskrivelser og teknik) m.m. Til gengæld er bogen af den grund værdifuld som et slags Gunnar Aagaard Andersen-opslagsværk. Foruden teksten og billeder indeholder bogen en hel del længere citater, eksempler på brevveksling, kasser med ekstra information og sidst med ikke mindst en udførlig værkliste, billedkreditering, biografi, bibliografi og register. Alt dette, gør til sammen bogen yderst interessant og brugbar for alle niveauer af kunstelskere. Det er en meget akademisk rigtig og skolet tekst, men også fængende, fordi man mærker Petersen Gethers fascination af Aagaard Andersens alsidige talent og evne til at bruge hans kunstneriske og kritiske tilgang til verden til at skride til handling.

I 1957 er Charlottenborg rammen for en seperatudstilling af Aagaard Andersen, som han selv iscenesætter. “Når Aagaard Andersen kaldte sin udstilling for ”Kunst i brug”, var det netop for at udstille, anskueliggøre og polemisere over, hvordan kunsten ved at integrere den teknologiske udvikling kunne være med til at skabe et udvidet rum for beskuerens oplevelse i stedet for at holde kunsten inden for sit eget, lukkede rum. “Hovedet på sømmet, så er integrationen af kunsten i samfundet omdrejningspunktet for det debatlystne multitalent.

Petersen Gethers bog, som er resultatet af et flerårigt forskningsprojekt, er i tråd med Aagaard Andersens ønske om at udbrede kunsten på flere områder. Her har man mulighed for at stifte bekendskab med kunsten “ind for sine egne lukkede rum”. Hvilket jeg inderligt håber, at flere folk vil gør. Et godt sted at starte er denne kunstnerskikkelse, som breder sig over mange forskellige fagområder og i den grad demonstrerer vilje til at få kunstens transformerende evne, dynamik og innovative kvalitet forenet med den virkelighed, som den hele tiden problematiserer.

Vibeke Petersen Gether, GAaA Gunnar Aagaard Andersen, Forlaget Strandberg Publishing, 592 sider, November 2016.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.