// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Også børnene må læse i ferien!
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Børnebog

Også børnene må læse i ferien!

Skrevet af den 28. juli 2013 – 20:00Ingen kommentarer

Sommertid er læsetid, men hvad skal man kaste sig over?

Prøv at besøge dit lokale bibliotek og find kasserne med letlæsningsbøger. Det kan godt være du nu ryster på hovedet og tænker at den slags er for småunger og desuden kun skal læses i skoletiden. Det var rigtigt engang. Engang var letlæsningsbøger, bare bøger der var lette at læse. Bøger man fik stoppet ned i halsen i skolen, hvis man ikke var så god til at læse. Tegninger og historie lugtede langt væk af ”Nu-skal du-lære-at-læse-lille -ven”. Man kunne side og klappe med på stavelserne, mens kedsomheden indfandt sig og øjnene gled i. Hvis man ville have noget, der var spændende, sjovt og let at læse, måtte man liste sig over til tegneserierne.

Det var i gamle dage, dengang jeg var knægt og dinosaurerne gik på gaderne. Nu har tingene ændret sig. Bibliotekerne bugner af letlæsningsbøger – med tegninger lavet af de bedste danske tegnere. Skrevet af forfattere der ikke lægger fingre imellem og med historier der er fede at læse, selvom man er en dreven læser.

En af de letlæsningsbøger, der virkeligt rykker, er Mette Finderups Sværdets Mester, som jeg har anmeldt tidligere, hvor hun blander action og tunge spørgsmål om rigtigt og forkert – det hele er super flot og blodigt illustreret af Niels Bach.

I samme boldgade finder du Søn af en bøddel, hvor Lene Møller Jørgensen leverer en fantasyhistorie, der på en gang er velkendt, men samtidigt helt anderledes. Hvor en skør pige, en forsigtig dreng og dværg, må løse et mysterium for at undgå at byen bliver overtaget af en usårelig konge – det hele skævt og skarpt illustreret af Lars Gabel.

Hvis det bliver for blodigt, så er serien Søstre på de syv have eksempel på at man godt kan blande pirater og piger, uden at miste action, mens man samtidigt mærker at det er skrevet til piger. Hvilket Camilla Wandahl har stor erfaring med fra sin serie Veninder for altid. Sørøveriet er absurd flot illustreret af Jesper Ejsing og Christian Guldager. Selvom sidstnævnte primært er tegner, kan han også skrive. Hvilket han beviser i sin serie Skyworld. En serie der har så mange tegninger, at det næsten er en tegneserie. Læs min anmeldelse af en bøgerne her.

En af de serier der mest tydeligt sammenkobler tegneserier og letlæsning er Taynikma serien af Merlin Mann og tegnet af Jan Kjær – Her er der overdådigt mange tegninger, opsat som i tegneserie, med talebobler og alt det man kender. Det er en fed lang serie, hvor næste bind afventes med spænding.

Her er kun medtaget et meget begrænset udvalg af de gode sager på hylderne. Hvis du bliver overvældet af mængden og er i tvivl om, hvor du skal starte, så spørg din lokale bibliotekar – hun ved helt sikkert, hvad der rykker.

Sværdet Mester. Mette Finderup. Illustreret af Niels Bach. Gyldendal. ca.60 sider.
Søn af en bøddel. Lene Møller Jørgensen. Illustreret af Lars Gabel. Forum. ca.40 sider.
Søstre på de syv have. Camilla Wandahl. Illustreret af Jesper Ejsing og Christian Guldager. Høst og søn. ca.65 sider.
Skyworld. Christian Guldager. Tellerup. ca.100 sider.
Taynikma. Merlin P. Mann & Jan Kjær. People´s Press Jr. ca. 100 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.