// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kille Enna: Kartofler på bordet – 80 dejlige opskrifter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

Kille Enna: Kartofler på bordet – 80 dejlige opskrifter

Skrevet af den 23. april 2011 – 08:20Ingen kommentarer

’Kartoflen spiller andenviolin i måltidet’. Sådan starter Kille Enna sin bog om kartofler, og sådan var hendes bevæggrund for at skrive bogen. Hun vil lade kartoflen komme til sin ret på middagsbordet, frem for at den altid er med som fyld til noget andet. Og det er måske nok noget, som selv befolkningen i et kartoffelspisende land som Danmark ikke er så god til. Men hvorfor egentlig ikke? De fleste elsker jo kartoflen i dens mange afskygninger, men lader den alligevel stå som det kedelige tilbehør frem for som stjernen på middagsbordet. Det er måske nok på tide at nuancere den vane.

Først og fremmest må man lære lidt om kartoflen. En kartoffel er nemlig ikke bare en kartoffel, og Kille Enna fortæller derfor hvilke typer kartofler der er, hvornår på året de kommer, og hvad de hver især kan bruges til, for at man får det bedste resultat. En ven spurgte mig engang om, hvordan man koger kartofler perfekt uden at de falder fra hinanden. Held, svarede jeg. Men spurgte han igen i dag, hvor Kille Enna har fortalt mig det, ville svaret blive noget længere og omfatte noget om kartoffeltyper. Kille Enna giver således en god baggrund for, at man får et godt resultat med kartofler hver gang, uden at det er nødvendigt at forlade sig på held.

Desuden er her gode råd om, hvordan man dyrker kartofler og også om hvordan man generelt skal behandle dem når man laver mad med dem. Dyrkningsrådene er nok mest for de af os, der har en have samt mod på at bruge den, men rådene om brugen af dem kan alle nyde godt af. Og man kan godt tage rådene for gode varer, for Kille Enna har brugt et lille års tid på at dyrke kartofler og teste kartoffelopskrifter som baggrund for denne bog, så hun ved hvad hun snakker om.

Opskrifterne, som er stjernerne i bogen, spænder bredt. De er alle overskueligt stillet op og de har hver en dobbeltside i bogen med et lækkert billede til. Her er en god portion lækre og anderledes versioner af kartoffelsalat, her er rösti, kartoffelpandekager, mos og fritter i gamle og nye udgaver. Og der er også plads til nogle få opskrifter til den søde tand, hvilket jo ellers sjældent ses med kartofler. Alle opskrifter akkompagneres af en grundig forklaring på, hvordan man får det bedste resultat med netop den opskrift.

Alt i alt giver Kille Enna læseren rig mulighed for at udvide sit kartoffelrepertoire betragteligt, og ikke mindst for at forbedre sine resultater med kartoflen.

Kille Enna, Kartofler på bordet – 80 dejlige opskrifter, Politikens Forlag, April 2011

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.