// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dolly Parton: My Life and Other Unfinished Business
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Dolly Parton: My Life and Other Unfinished Business

Skrevet af den 3. januar 2011 – 23:04Ingen kommentarer

Selvom Bogblogger normalt anmelder bøger af lidt nyere dato, kan Dollys værk ikke forbigåes.

Jeg kan lige så godt sige det med det samme: “My Life and Other Unfinished Business” er en fantastisk bog. Ikke mindst er her – over 338 hurtigt læste sider – nogle fantastiske citater fra den lille, hjemmeblonde brystbombe.

Man kan da kun elske en kvinde bag udsagn som: “It costs a lot of money to look this cheap” og “My feet are small for the same reason my waist is small – things don’t grow in the shade.”


Det er en svær bog at opdrive i Danmark. Jeg forsøgte at finde den via Bibliotek.dk uden held, men hurra for det store internet. Kort før jul fik jeg en let slidt, plasticindbunden udgave hjem, som var blevet taget ud af cirkulation på et engelsk bibliotek. Tak for det, for julens læseoplevelse var noget helt særligt.

Selvom man ikke er vild med countrymusik, bør enhver unde sig selv at læse denne bog. Historien om Dollys liv og hendes rejse mod stjernerne er i høj grad en overordentlig rørende, inspirerende og skræmmende historie om social mobilitet. Som en ud af ni (9!) søskende hejser Dolly sig ud af en landlig sydstatstilværelse i en lille hytte uden vand og bliver en af verdens absolutte stjerner. Om kort tid, i februar, modtager hun en Lifetime Achievement Grammy Award i USA for hendes markante indflydelse på nyere tids musik.

Dolly skriver herligt (selv)ironisk og deler ærligt ud af sin livshistorie og sine erfaringer om alt fra Gud til sex. Hun fortæller, hvorfor hun aldrig fik nogle børn, om rygterne om homoseksualitet, om kærligheden til sin mand, der holder sig langt væk fra søgelyset, og en del om sit meget inderlige forhold til Gud, sex og musik. Politik får til gengæld meget få ord med på vejen. Selv siger hun, at hun ikke forstår sig på det og derfor må hendes diskussionslystne husbond diskutere dette emne med andre. Men Dolly forsvarer glødende homoseksuelle og fortæller om dengang, da hun som slog op med en kæreste, der udtalte sig negativt om de sorte i USA.

Samtidig emmer bogen også af en særlig slags ‘jeg-gør-sgu-som-det-passer-mig-feminisme’, som jeg tror mange danske kvinder også vil finde inspirerende. Dolly er et frit og glad menneske, der har nået sit livs drømme. Det er fint og beundringsværdigt.

For mig var eneste minus, at bogen sluttede. Heldigvis dog med et herligt efterskrift i form af en Q&A, hvor Dolly svarer på spørgsmål, hun gennem tiden har fået. Som en fin lille vennebog til slut, fortæller Dolly blandt andet, at hun ejer sladderbladet National Enquirer og at hun var så fattig som barn, at myrerne leverede den mad, de stjal fra dem tilbage.

Der er meget at hente i Dolly Partons musik, hvis man er til den slags. Hvis ikke, garanterer jeg en stor oplevelse i hendes fortælling om sit liv og levned. Bare hun dog ville skrive videre!

Dolly Parton: My Life and Other Unfinished Business, 338 sider, HarperCollins 1995