// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tomas Lagermand Lundme: Til dig der er mig om mange år
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Tomas Lagermand Lundme: Til dig der er mig om mange år

Skrevet af den 27. november 2023 – 05:02Ingen kommentarer

Til dig der er mig om mange år er skrevet fra et jeg til et du. Jeg´et er den erfarne voksne mand, der lever med traumer efter sine oplevelser som ung homoseksuel i 90érne. Og du´et tolker jeg som de unge, der i dag er ved at finde sig til rette i deres køn og seksualitet i en verden, der måske, forhåbentligt, til tider, men ikke altid, er mere rummelig og åben overfor andre valg end det heteronormative som flertallet går med.

Fortælleren har været udsat for lidt af hvert. “Jeg er blevet overfaldet mange gange. Jeg har mødt meget had. Jeg har taget det på mig. Gjort det til min trøje.” Tænk at traumer på den måde kan blive en del af ens identitet. Fordi andre mennesker ikke kan opføre sig ordentligt!

Det er en bog om skyld og skam, for eksempel bebrejder fortælleren sig selv for sin mands utroskab eller for de overgreb han har været ude for. Det er også en bog om vold, om selvskade, om had, om traumer, om selvhad og jalousi. Grundet den sorte humor lurer håbet og kærligheden dog lige under den sorte overflade.

“Til dig
der er mig
om mange år,
gå hjemmefra nu,
brug gaden,
livet
og tag den verden på dig,
som du ønsker skal være din,
bliv i glæden, så længe du kan,
lad dig elske, og elsk
…”

Til læsere af Thomas Korsgaards kortroman Mente I det. Måske allerbedst til læsere af en vis alder, da bogen er fyldt med tidsmarkører som filmen Ballerup Boulevard, Bravo magasiner, radiovært og socialrådgiver Tine Bryld for blot at nævne nogle af dem.

Selvom der står digte & tekster på forsiden er bogen også til læsere, der ikke er erfarne læsere af digte. Bogen er nem at læse, her er ikke kringlede sætninger, der kræver stor analyseerfaring. Læn dig tilbage, læs og føl, den her type af digte skal mærkes og fornemmes, kan du det, kan du også forstå.

Læs om muligt bogen i ét stræk, så du får tonen, stemningen og smerten ind under huden.

Tomas Lagermand Lundme har i sit forfatterskab kredset om køn, seksualitet, parforhold og hatecrime i både romaner, tegneserier og digte. Han debuterede i 1998 med romanen Forhud, har udgivet over 50 værker til både børn og voksne og vundet Undervisningsministeriets Skriverpris og Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Han er uddannet fra Gøglerskolen, Forfatterskolen og Det kongelige Danske Kunstakademi. Han arbejder både som forfatter, dramatiker, billedkunster og manuskriptforfatter.

Jeg har læst flere af hans udgivelser og vil særligt fremhæve romanen En rigtig kærlighed.

Tomas Lagermand Lundme, Til dig der er mig om mange år, Oktober 2023, Forlaget Arkiv for detaljer.

Der er lukket for kommentarer.